Varför skilja på företagsform?

karta_egenavgifter

Egenavgifterna sänks för småföretagen. 180 000 företagare berörs. Egenföretagare, alltså de som driver enskild firma eller ett handelsbolag berörs. Ett riktigt bra steg i rätt riktning,  läs mer här! Men det finns en stor bortglömd grupp när man pratar förbättringar för småföretagen i Sverige och det är de som driver små AB.

När du tar ut lön i ditt AB som du som ägare är anställd i så betalar du lika mycket i arbetsgivaravgifter som för dina anställda. När du som ägare blir sjuk, om du blir det, så betalar ditt AB sjuklön i 2 veckor även för dig. Den enskilda firman kan inte anställa make/maka men det kan man i sitt AB, det innebär att många familjeföretag drivs som AB vilket gör att riskerna blir än större. Driver du att AB har du satsat eget kapital i bolaget, det behöver du inte i den enskilda firman.

Vad vill jag säga med detta? Jo, föreställningen att AB ofta är stora företag med extern styrelse och anställd VD är alltför vanlig, även i politiken. Och den är felaktig i många fall.

Jag vill att för småföretagens sjuklöneansvar, egenavgifter/arbetsgivaravgifter för ägaren  och karensdagar skall likställas oavsett företagsform. Det kan inte vara beroende av vilken företagsform du har valt hur mycket du skall avsätta till de sociala förmånerna från företaget. Jag föreställer mig att sjukdom för företagaren är lika sällsynt i båda fallen.

Som företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum möter jag många människor som vill förverkliga sin dröm att driva ett eget företag, att själv få bestämma riktning och storlek på företaget. Men jag möter också många farhågor och ett par stora frågor är:

Hur ska jag våga anställa någon? Det är ett alldeles för stort ansvar och kan ju krossa företaget om det är fel person. Ja, absolut. Råkar du på en anställd som är måndagssjuk 2 dgr varannan vecka så kostar det mycket pengar och inte mycket går att göra.

Vad händer om jag själv blir sjuk? Ja, det gäller att du har bra försäkringar för trygghetsnätet för företagare omfattar inte hur du ska lösa företagets fortlevnad om du blir långvarigt sjuk. Inte säkert du har ett jobb att gå tillbaka till som en anställd trots att du betalar lika mycket till systemet. Här vill jag att man tittar på en nyckelpersonsförsäkring som omfattar alla småföretag som inte har fler ledarkompetenser i sitt företag. Här skriver jag mer om det eftersom vi själva drabbades i vintras då min man blev sjuk i cancer och där stod jag själv på toppen med allt ansvar för företag samtidigt som jag skulle stötta maken och familjen. Ni kan ju själva tänka er hur det gick….. http://www.entreprenor.se/blogg/jeanette_bohman/har-du-som-smaforetagare-tankt-pa-hur-sarbar-du-ar-om-nagot-oforu_187287.html

Företagare ska inte behöva dubbelförsäkra sig för att systemet inte är anpassat till de behoven och förutsättningarna.

Jag hoppas att översynen av högkostnadskyddet även innefattar småföretagen som drivs som AB och att hela trygghetssystemet och regelförenklingar omfattar alla företagsformer i framtiden.

Detta är en så viktig fråga för att att vi ska få små företag, inte bara att starta, men att våga växa och utvecklas. En fråga som jag lovar att driva vidare oavsett var jag är 🙂