Vem äger sanningen?

Ibland kan jag känna det som att vårt land är landet där tjuvar och våldsmän får härja fritt. Vi läser ständigt i media om domar som verkar galna och om fall som avskrivs.

För några år sedan då vi var på resa i Italien så ringer telefonen plötsligt mitt i natten. Det är larmcentralen som meddelar att larmet på Gästgivaregården är igång. Vi kan inget annat göra än att skicka dit väktare och en granne med nyckel för att öppna, om det nu inte redan var öppet. Jodå, fönstret i matsalen var krossat och förövarna i full färd med att lasta sprit i lådor till bilen som man hade kört in genom gångportalen in i trädgården. Förövarna sprang ut bakvägen och kom undan. Kvar står bilen med öppna dörrar och nyckel i, i vår trädgård.

Förutom en massa kostnader som detta orsakade oss så lades förundersökningen ner då man inte kunde knyta någon till brottet. Man kunde inte ens knyta bilens ägare till brottet, även fast bilen inte var anmäld stulen. Vi blev t o m tillsagda att vi inte fick röra bilen, alltså inte köra den till andra sidan gatan till parkeringen då detta kunde anmälas som egenmäktigt förfarande. Så där skulle då bilen stå, halvt på trottoaren genom portalen där våra gäster skulle gå och in i vår trädgård. Vi skulle bli förövare. Självklart så flyttade vi bilen, tog nycklarna, men såklart så var den borta en natt. Detta brott är i sammanhanget en bagatell, men dock inte alls ovanligt eller något att förringa.

Några år innan dess var jag vittne i en rättegång. En mycket tråkig historia där misshandel av det grövre slaget, kränkningar och skadegörelse var orsaken till mitt vittnesmål. Jag hade innan den gången suttit med som åhörare och stöd under rättegångar med samma person och hört de olika versionerna och lögnerna. Lögner om hur kläder gått sönder, om hur blåmärken och skador kommit till, om hur porslin krossats och andra hemskheter. Nu var det min tur att vittna till en av händelserna jag sett. Det som slår mig den gången är att jag är den enda i hela rättssalen som talar under ed. Jag är den enda i hela salen som kan bli straffad om jag ljuger och talar osanning.  Den åtalade kan ljuga precis hur mycket som helst, det är rättens sak att bedöma sanningshalten, och han kan ljuga sig igenom en människas helvete helt ostraffat. Vilket skedde gång efter annan, allt för att skada och såra, vilket också lyckades. Straff på minimala 6 mån för att förstöra någons liv.

De senaste dagarna har vi via media bevittnat att en 15-årig flicka inte ansetts tillräckligt i hjälplöst tillstånd då 6 män låst in sig med henne i ett rum, tagit hennes kläder och tillbehör och haft sex med henne. Hon har tydligen inte skrikit, kanske inte ens slagits, rivits eller sparkat. Hon kanske varit passiv, tyst och önskat att detta inte händer, fruktat för vad som skulle hända om hon gör motstånd, fruktat för sitt liv. Ja, vad vet jag. Jag var inte heller där. Men en sak är jag säker på och det är att ingen har rätt till någon annans kropp, oavsett om man säger nej tyst, en gång eller flera gånger, eller om man skriker det högt. Jag skulle också kunna gissa att en 15-årig tjej inte självmant låser in sig i ett rum med en säng, ger kläder och mobiltelefon till 6 killar och släpper de fritt att använda sin kropp sexuellt. Det är i mina ögon våldtäkt, gruppvåldtäkt och det tror jag utan att vara vare sig jurist eller ha några juridiska kunskaper. Jag är människa.

Vad ger vårt rättssamhälle för signaler när det är fritt fram att stjäla och förstöra andras egendom, när det är ok att tillsammans med kompisarna låsa in sig med en tjej och turas om att våldföra sig på henne? Hur kommer det sig att man som kompis ”hänger på” och inte säger ifrån. ”Vi kan ändå inte åka fast om det inte finns vittnen” – är det dessa värderingar vi sprider omkring oss med vårt rättsväsende?  Vad ger vi för signaler när en åtalad person inte behöver tala sanning, när endast vittnen kan straffas för osanning? Jag undrar hur den domaren skulle gilla att få samma behandling som i de fall jag tagit upp ovan, speciellt de två sista. Vem äger sanningen? Bara undrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s