Momsmatematik i verkligheten – för tillväxt och jobb

Förespråkare för höjning av restaurangmomsen debatterar vilt på twitter och i media men jag undrar hur väl insatta de är i hur verkligheten ser ut eller om det bara är ytterligare ett argument mot företagsamheten? Jag tror på det senare.

Helt taget ur min verklighet, ur min vardag.

Vi tänker oss en av högsäsongsmånaderna, november, då vi har fullbokat med gäster som äter den skånska traditionella gåsamiddagen. Det är en månad som är lätt att använda i beräkningarna. Fram till för några år sedan så var jag rätt ensam i köket under denna månad, det var endast under topparna på helgen som vi hade extrapersonal till min hjälp, för att jag skulle hålla ihop och för att gästerna inte skulle få vänta för länge.  18-timmarspassen var mer regel än undantag.  Förra året blev det ändring och så även i år.

Vi tar 545 kr för en 4-rätters Gåsamiddag. Det är billigt enligt stadsborna, och jag håller med. För att förbereda 4-rätters gåsmiddag för 100 – 180 personer en helg så krävs det många timmar i köket av gediget arbete med hantverk och förberedelse. Det är svårt att beskriva men gåsen ska putsas, fyllas, kryddas och bindas innan den steks i ugnen. I ugnen ska den ligga ett par timmar, den ska ösas och vändas. Sen ska den kylas och trancheras för att skrovet ska koka till sås. Lever, kräva och hjärta ska putsas, en del ska stekas, en del ska koka mört i buljong och en del ska göras till gåslevermousse. Äppelsås till moussen kokas. Brysselkålen ska putsas var och en för sig, rödkålen ska kokas och såsen ska smaksättas. Svartsoppan ska helst göras några dagar i förväg så kryddorna blommar ut och likaså hummersoppan. Det ska göras äppelringar, äppelklyftor och kokas potatis som sen ska stekas. Det ska skalas ofantlig massa äpplen som ska göras till äppelkakor, kavring smulas och steks, vaniljsåsen kokas. Det är liksom rätt så många saker som ska fixas till dessa middagar. Enkelt beskrivet.

Men tillbaka till 545 kr. Drar vi bort 12% moms på detta så har vi 486 kr att jobba med. Drar vi bort 25% moms så har vi 436 kr att jobba med, det är en skillnad på 50 kr per portion och på 650 portioner under en månad så är det en skillnad på 32500 kr. Och det stoppar jag naturligtvis ner i min egen ficka! Ja enligt förespråkarna för en höjning så gör jag det, utan att de frågat eller har något belägg för det. Den vaneföreställnigen gör mig ursinnig!

Vad gör jag med pengarna då? Jo, just nu sitter jag och skriver tider till min medhjälpare i köket som får möjlighet att lära sig att laga gåsmiddag och jobba ca 38 timmar i veckan, detta utöver den extrahjälp jag har på helgerna. Jag ger alltså en stor del av min obetalda arbetstid till någon som får betalt. Avtalsenlig lön där både skatt och arbetsgivaravgifter betalas. Jag ger av min tid och min kunskap, jag får ett drägligt liv där jag inte behöver jobba 18 tim per dygn 30 dagar i sträck. En person slipper gå i arbetslöshet och bekosta samhället utan får istället ett riktigt jobb och tjäna egna pengar och betala skatt och bidra till välfärden, och dessutom lära sig att laga riktigt fantastisk mat! Inte minst, vårt företag ges en möjlighet att växa – för hur ska vi kunna växa om vi inte kan anställa. Jag och maken kan inte få företaget att växa mer på egen hand då vi redan jobbar mer än vad som är nyttigt.

Ni som förespråkar en momshöjning och jobbar i branschen, tänk på att det inte bara påverkar företagaren och företaget, det påverkar i allra högsta grad dig själv så pass att du redan 2014 kan stå utanför arbetsmarknaden. Men det ska inte få hända!

Det finns de som hävdar att vår bransch särbehandlas. Jag anser detta vara att skapa förutsättningar för en bransch att skapa lönsamhet, växa och skapa jobb.  Jobb och tillväxt skapas i företagen om förutsättningarna finns, ett enkelt sätt att knäcka företagsamheten är att skatta sönder den. Men inte det heller ska få hända!

 Menar jag som bara driver ett pyttelitet företag i sammanhanget, men i sammanhanget av 23000 andra restaurangföretag och 1 miljon småföretagare i Sverige. Vilken fantastisk tillväxtpotential det finns här – om det hanteras på rätt sätt!