Frihet under ansvar

När jag var liten så tjatade min mamma jämt om ”frihet under ansvar”, det var som ett mantra för henne. Jag tyckte hon var jobbig och fattade inte riktigt vad som var poängen, speciellt inte när jag var i tonåren.

Jag älskar frihet, det är varje människas rättighet att leva i frihet. Rättigheter kräver också ansvar och en skyldighet att förvalta sin rättighet så att inte andra människor tar skada av ditt handlande.

Jag är en stor förespråkare för att människor ska ha rättigheten att driva företag och då menar jag också vårdcentraler, äldreboende, RUT-företag, skolor och förskolor. Jag tycker även att arbetsförmedlingar ska drivas i privat regi. Jag tror verkligen på att det är människan med entreprenörskap som drivkraft är den rätta att driva verksamheter som dessa.

Jag känner en hel del driftiga personer som driver de sk välfärdsföretagen och det är människor, de flesta kvinnor, med en målmedvetenhet och driftighet, med engagemang för andra människor och deras välbefinnande och utbildning. Det är människor som satsar sitt liv, hus och hem på att bygga lönsamma verksamheter som kan växa och ge jobb till andra människor. Gemensamt med dessa är att deras företag är relativt små, men de är många och de utgör ett komplement till de offentliga verksamheterna, de ger människor en möjlighet att välja vem som ska torka deras golv, vem som ska hjälp dem att klä på sig, vem som ska lära deras barn att läsa. De driver företag i ett fritt land och de tar ansvar för sina verksamheter. Ur jämställdhetsperspektiv är denna valfrihet en stor vinst.

Det gör mig oerhört ledsen och förbannad när företag smutsar ner hela branscher för att de inte tar ansvar, de fuskar, beter sig som svin med idiotuttalanden, de behandlar inte människor med värdighet. Det är inte att ta ansvar. Det är att sänka möjligheter för de övriga som verkligen gör ett bra jobb och det är inte oppositionen och media sena att ta fasta på.

Men var det bättre förr? När valfriheten var obefintlig? Ingen kunde välja skola, eller ens klass att gå i. Skola och klass valdes utifrån din adress. Ingen kunde välja äldreboende. Det valdes också utifrån adress. De kommuner som idag fortfarande har monopol på hemtjänsten – är det bra? Är det värdigt att betala 1000 kr i månaden för att få golven torkade runt mattan, badkarskanten torkad och möglet kvar under halkmattan? Är det värdigt att bli lämnad hemma i 24 tim nyss hemkommen från sjukhuset och inte kunna ta sig till toan? Detta hände min mor i en kommun där LOV inte existerar 2012 och 2013. Idag sköter ett privat städföretag med RUT-avdrag hennes hemtjänst. Billigare, bättre och med engagemang och ansvar.

Problemet är inte att man tillåts att driva vinstdrivande företag, problemet är att det finns människor som å ena sidan utnyttjar systemen  å andra sidan saknar engagemang.  Problemet är också att de kontrollfunktioner som finns inte fungerar. Se över det, åtgärda det men låt entreprenörskapet leva och valfriheten likaså. Det tjänar hela samhället på.

2 tankar på “Frihet under ansvar

  1. Håller med dig rakt av. Friheten att välja ska värnas som rätten att utföra tjänsten som företagare med ansvar & engagemang. Frihet under ansvar för hela samhället & varje individ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s