Vem vill ha mina pengar?

I vår verksamhet så betalar våra gäster fortfarande med pengar, alltså såna som är sedlar och mynt. Vi nekar aldrig någon som vill betala med pengar, det är ju fortfarande ett värde i de där papperslapparna och runda mynten.

Vår verksamhet finns i en liten ort på den skånska landsbygden. Vi hade en bank mitt över gatan men den la ner för en 5-6 år sedan, tyvärr. Det var så smidigt att springa över med dagskassan som en bra sommardag kan innehålla en rätt stor summa pengar i sedlar och mynt.

Häromdagen tog maken kassan och körde iväg till banken1,5 mil bort för att sätta in pengarna, samma bank som vi använt de senaste åren för ärendet.
– Vi tar inte kontanter, svarar de vid ankomsten.
Det var bara att köra vidare till nästa bank men där hade vi inget avtal så de kunde inte ta emot våra pengar. Då blir det till att köra tillbaka och 1,5 mil åt andra hållet. Totalt 7 mil för att bli av med dagskassan.

Där tar de emot kontanterna. Med först så ska maken intyga att pengarna inte kommer från svarta affärer eller att det handlar om att tvätta pengar. Han fyller i och skriver under. Även om pengarna är vita och bokförda så blir man ansedd som kriminell av banken. Han betalar också en avgift på nästan 200 kr för att få sätta in pengarna på vårt eget konto i banken som är 0-räntebärande.

Några frågor som jag har ställt mig är:

Om någon fyller i att pengarna kommer från kriminell verksamhet, vad händer då? Tror man på allvar att någon som sysslar med sådan verksamhet skriver det på pappret? Seriöst, vad är meningen, vem annars än bankens rygg skyddar man?

Varför i hela fridens namn ska riksbanken ta fram nya sedlar och mynt när ingen vill ha de, inte ens bankerna själva? Varför lägga ner stora summor pengar på att tillverka dessa när det om några år inte kommer vara någon, varken bank eller handelsställe, som tar emot pengar?

Eftersom hanteringen av pengar anses både dyr och riskabel, avskaffa detta och inför helt digitalt penningssystem. Tänk att bara ha pengar i ”molnet”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s