Popcornstraffet

Barnen i klassen har uppgifter att göra, de ska hinna klart till en viss tid. En del får kämpa för att hinna klart, en del hinner inte klart alls medans en del slutför uppgifterna i tid. Läraren bjuder på saft och popcorn. Men bara till de som har hunnit klart. De andra får inget, de får titta på. Ett oerhört kränkande och utpekande straff för ett litet barn.

Detta utspelar sig i en svensk skola 2013, en kommunal skola som funnits på samma plats i många år.

Jag läser idag om Annie Lööf som går till angrepp mot Reinfeldt och Björklund för deras populistiska drag om att förbjuda riskkapitalister i välfärdsföretagen. Här har Annie rätt såklart, förbud löser inte problemet. Problemen som man talar om finns inte bara i de privatägda företagen, de finns överallt och vi löser inte dessa genom att förbjuda vissa att äga.

För säg mig, hur löser vi popcornstraffet med att förbjuda privat ägande? Det känns ofta som att förfaranden som ovan är ok i vissa sammanhang, men tror inte du som jag att om detta utspelat sig i en privatägd skola så hade stora rubriker affischerats utanför affären där du handlar och SVT hade granskat skolan för hur den sköter sitt uppdrag. Men någon granskning eller rubrik blir det inte när den kommunala aktören misskött sig och i mina ögon förbrukat ett visst förtroende, med mina skattepengar.

Privata skolor har gått i konkurs under året. Det är mycket sorgligt, framförallt för eleverna som går i skolan och får en osäker vidare skolgång. Men säg mig, om ett företag inte får gå med vinst hur kan vi då kräva att man ska stå för förlusten. För du som läser vet väl att om den kommunala skolan går med förlust så går den inte i konkurs. Visst, ibland läggs den ned men alltsomoftast så omfördelas budgeten och man skjuter till medel, för att klara underskottet. Den privata aktören får ta förlusten själv, sina egna satsade pengar. Nej, de alla privata aktörer i välfärden är inte stora riskapitalister, det är en stor del vanliga människor som har kunskaper och idéer som man omsätter i ett företag, satsar sin tid och sina pengar för att man tror på sitt företag.

Vi behöver bättre kvalitetskontroller och verktyg för att följa upp istället för förbud. Jag är en skattebetalare precis som de flesta andra i Sverige och våra skattepengar ska hanteras med varsamhet både av privata företag såsom av de kommunala aktörerna.

Jag blir illa berörd av popcornstraffet, jag blir faktiskt riktigt förbannad när detta sker, jag blir lika arg när man bara pekar på de fel som finns i den privata sektorn men döljer de fel som finns i den kommunala. Det är inte ett rättvist system. I popcornfallet så är det inte eleven/barnet som misslyckats, det är läraren och skolan som ska stå för sitt misslyckande i att vägleda eleven till ett godkänt resultat.

Vinst i ett företag ger inte per automatik dålig kvalitet som många påstår, vinst är en förutsättning för att ett företag ska kunna växa, anställa, skapa jobb och investera. Även i välfärdsföretag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s