Skitprat att privata aktörer bara tänker på vinst!

Min mamma börjar bli gammal, hon bor i sin lägenhet, en 2:a med vidunderlig utsikt över Malmö där man en klar dag ser över till grannlandet Danmark. Det är kämpigt när ens föräldrar börjar bli gamla, när man ser att hon inte klarar av det som gick som en dans när hon var yngre, allt det hon har lärt oss barn. Hon orkar inte städa själv, knappt så hon orkar diska. Hon tar sin promenad var dag ner till affären och det är för väl att hon har sin fina racerrullator som hon kan packa varorna på.

Jag bor 6 mil från mamma och stundtals så hinner jag inte hälsa på så ofta som jag vill och borde. Mamma får ta färdtjänsten och komma hit och hälsa på istället. Men jag ska berätta hur det kan kännas att besöka mamma, vilka 2 olika scenarier jag har sett.

Besöket för 1 år sedan

Jag har nästan daglig kontakt med mamma. Hon är besvärad över att hon svimmar lätt, det har hänt att hon blivit skjutsad med ambulans från affären till sjukhuset. Händer det hemma så kan hon trycka på trygghetslarmet om hon behöver, när hon vaknar. Hon orkar inte ta tag i något hemma. Hon klagar över hemtjänsten. De kommer när de tycker, ibland bara en stund för att dammsuga runt mattorna. Det är alltid olika personer och de stressar bara. Det är dyrt. Mamma betalar 1200 kr i månaden för att få städhjälp varannan vecka. Då räknar de på varje påbörjad timme. Det blir många påbörjade timmar av alla 15-minuterspass. När jag hälsar på mamma blir jag både ledsen och förbannad. 

Ingen har tömt sopor, kylskåpet behöver saneras, det är kladdigt på golvet, mattorna är skräpiga, bänken i köket är inte ren, badrummet är grisigt, halkmattan i badkaret är full av svartmögel, parfymflaskorna som står i badrumshyllan är täckta av ett tjockt lager damm, i sovrummet är dammlagret under sängen centimetertjockt, i hallen står 4 kassar med tidningar, en tavla har ramlat ner. Fönstrena är smutsiga för mamma har inte råd att köpa den extratjänsten vilket hon måste eftersom det inte ingår i avtalet med hemtjänsten. Jag blir ledsen, det är skämmigt att mamma har det så här. Hemtjänsten var där för 6 dagar sedan – och dammsög runt mattorna. Den kommunala hemtjänsten som helt finansieras av skattemedel och brukarens inbetalda avgifter.

Besöket idag

Vi bestämde att ta med oss lunch, fika och försenade julklappar och åka till mamma idag. Nya elektriska ljus och nya förskärare inköpta. Tycker inte om att mamma har levande ljus eftersom hon fortfarande svimmar lite nu och då, ingen direkt utredning på detta.

Mamma har dukat så fint med sina linneservetter och linneduk. Det är så pyssligt och mysigt, precis som när jag var liten. Golven är rena och fina, mattorna rejält dammsugna, fönstrena tvättade, nytvättade gardiner upphängda i köket, diskbänken och alla skåpluckor är rena, badrummet glänser och parfymflaskorna är avtorkade och likaså hyllan de står på, soporna är slängda och inga tidningssamlingar i hallen. Det doftar gott. Mamma är vid gott mod trots värken i ryggen och svimningsanfallen, men hon är betydligt piggare i tankarna än för ett år sedan. Jag ser att kylskåpet skulle behöva sig en omgång, men jag tyckte det var viktigare att sitta och prata med mamma idag för jag vet att om hon vill så får hon hjälp med det. Mamma betalar ca 1000 kr i månaden med RUT-avdrag för att få all den här fina hjälpen.

Den dagen för ett år sedan bestämda jag och min syster att leta reda på en privat aktör som kan hjälpa mamma. I hennes kommun finns inte LOV men kanske att en städfirma kunde vara lika bra. Jag och mamma träffade Anna, en polsk tjej med en städfirma, med ett engagemang och en sund människosyn. Anna kom på hembesök hos mamma och vi bestämde oss ganska snabbt för att prova. Det ångrar ingen av oss idag.

Idag får mamma hjälp av samma personer, de har tid, de kommer samma dag och tid, de hjälper henne att handla om hon vill trots att detta inte ingår i städning, men vad tusan gör det tycker de, är det det hon vill så gör vi det!

Så kom inte med skitprat att privata företag bara tänker på vinst i företaget! Kom inte och säg att privata företag som drivs med vinst per automatik är sämre förvaltare av skattemedlen än de offentliga aktörerna. Jag är tacksam att dessa privata aktörer finns – då kanske också de kommunala får skärpa sig för att behålla kunderna och därmed jobben. 

Vi behöver en mångfald av företagare som ger alla människor ett fritt val av vem som ska komma in i deras hem för att städa och sköta om våra gamla! Skattepengar ska hanteras varsamt vare sig det är privat eller offentlig aktör, vi behöver kontrollsystem för kvalitetssäkring både för offentliga och privata aktörer. Jag vill också kunna välja vem som ska torka mitt badrum, hjälpa mig på med kläderna och hålla mig under armen på väg till affären när jag blir gammal.

Bra vård, omsorg och skola handlar om engagemang, kreativitet och en bra ledning!

2 tankar på “Skitprat att privata aktörer bara tänker på vinst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s