LO – landets självutnämnde härskare

Det har varit turbulent den senaste veckan med anledning av Max nyhetsbrev till sina medarbetare och sedan efterföljande Sillentium. Jag är riktigt nöjd med att detta kommer upp till ytan och företagen börjar berätta vilka konsekvenser som olika politiska plattformar orsakar, har orsakat och kommer att orsaka. Det är verkligen på tiden att även en arbetsgivare tar möjligheten och berättar vilka konsekvenser som olika politiska förslag ger ett företag och dess anställda.

Jag har följt debatten framförallt på Twitter och det finns många saker i debatten som jag tycker är omskakande och många gånger väldigt olustig.

Vi kan börja med att LO lägger sig i hur företag ska drivas och hur företagens vinst ska styras. Är det rätt att fackföreningsrörelsen ska tycka i den frågan? Är inte deras uppgift att ta tillvara sina medlemmars intressen oavsett om de är privat anställda eller offentligt anställda?

MAX berättar vilka konsekvenser som en höjd restaurangmoms och arbetsgivaravgift ger deras företag och dess anställda. Socialdemokraterna o Vänsterpartiet går i taket och likaså LO därför att en arbetsgivare inte ska ha en politisk agenda. Jag ser inte att man berättade vad de anställda skulle rösta, jag ser det som sjysst att berätta vad som händer efter den 14 sep om vi får ett regeringsskifte. Jag tycker de anställda har all rätt att få en möjlighet att både påverka för att deras jobb ska finnas kvar och även få reda på vad olika politiska förslag ger för effekter på den arbetsplats man är anställd på. Det är inget konstigt med det.

På twitter följer jag debatten, fackliga företrädare och politiskt aktiva spyr galla över arbetsgivarna som ger sig in i debatten, det är hårda ord från dessa, både svärord och rena personliga angrepp. ”Du ska fan inte lägga dig i” var en av de kommentarerna som kom från en högt uppsatt facklig företrädare. De menar att det inte är vår sak att ta upp vad de politiska partiernas valplattform innebär, det är ren propagande och maktövergrepp mot våra anställda. Jag menar att det är precis tvärtom. Inte sällan så är de fackliga företrädarna även öppet politiskt aktiva i både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och driver deras politik hårt gentemot de fackliga medlemmarna.

Jag läser på LO:s hemsida där en flik heter Politiska sakfrågor. Det är ingen nyhet för mig och många andra att de sakfrågorna går i socialdemokraternas spår. Jag läser också ” LO håller valkonferens och presenterar valplattform” och känner att nu får det vara nog. Innan jag kommit till rad 6 så har texten bl a innehållit ”…kommer en politisk plattform presenteras. Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering.”

VAD ger LO rätt att trycka detta i ansiktet på mitt företags anställda som är fackanslutna? VAD ger det facket för rättighet att påstå att alla fackanslutna vill driva en röd vänster och sossepolitik, en politik som i mina ögon är allt annat än företagarvänlig och gör allt annat än skapar förutsättningar för företagen att växa och anställa?

Vi har alltså inte kommit längre i Sverige än att det enbart är arbetstagarnas part som får driva den politiska påverkansagendan, en arbetsgivare ska enbart hålla käft och betala lön, ej yppa vad som påverkar företagets vidare lönsamhet eller t o m överlevnad

” Det är en ohållbar situation om vi skulle diskutera med enskilda näringsidkare. Det ligger inte i vårat intresse” säger Socialdemokraternas presstalesman i ett inslag på SVT.

Men hur i hela friden ska de då veta vad som gör att företagen skapar jobb och tillväxt ? Vem ska de diskutera med då? Sig själva? LO som är så otroligt företagsfientliga? Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tydligen inte förstått att lönsamhet är det som driver företagen framåt, det som gör att investeringar sker och det som gör att nya människor anställs, och det är väl så att de är rädda för sanningen, därför vill de inte möta oss.

Jag hoppas att fler företagare ställer sig upp säger sin mening, visar vilken politik som fördärvar deras företag och vilken politik som skapar bättre förutsättningar. Vi är människor, vi lever i en demokrati och vi arbetsgivare har också rätten att uttrycka vår mening, även vår politiska mening. Jag kommer iallafall att fortsätta att informera om hur vårt företag påverkas av en högre moms och en högre arbetsgivaravgift för ungdomarna.

Jag undrar slutligen varför förbudet att yttra sig bara ska gälla vissa arbetsgivare, för det är väl så att även LO har anställda (=arbetsgivare) som drillas i ett politiskt mantra?