Dubbelstötens oönskade effekter eller inte

Under Centerpartiets kommundagar i Malmö 30 jan – 01 feb så är självklart företagens villkor ett av fokusen. Själv var jag deltagare i panelen i det seminarie som handlar om ”Fler företag ger bättre välfärd” och fick möjlighet att under mitt anförande berätta vad jag som företagare skulle önska för att förbättra företagsklimatet. Jag lämnade en önskelista till åhörarna som mest bestod av kommunpolitiker från hela landet. En punkt jag tryckte hårt på var att skapa förutsättningar för företagen att växa, anställa och investera. Som bekant så är meningarna delade om vad som är bästa åtgärden bland de olika partierna i Sverige, men jag tummar inte på att det handlar om att sänka kostnader för företagen som är den bästa vägen att gå. Jag tummar inte heller på att det är mer värdigt att ha ett riktigt jobb på en arbetsplats än ett bidragsjobb från Arbetsförmedlingen.

Du som fortfarande tvivlar på momssänkningens effekter tycker jag ska ägna ett par minuter till Momsfilmen från branschorganisationen Visita. Klicka på länken.

http://www.visita.se/Press/Nyheter/2014/Februari/Sankt-moms-skapade-tusentals-jobb/

I samband med kommundagarna skrev jag en debattartikel till Skånska Dagbladet som handlar om hur Dubbelstöten hotar företagen och jobben i vår bransch, den kan du läsa nedan.

————————————————————————————————

Höj inte momsen S!

När Centerpartiet 2010 fick med sig övriga Allianspartier på att sänka momsen på restaurangmat var många skeptiska. Skulle åtgärden verkligen öka sysselsättningen? Fyra år senare vet vi att den blivit en arbetsmarknadspolitisk succé. Trots det vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet riva upp reformen som skapat motsvarande 4 000 nya jobb.

Till helgen samlas centerpartister från hela landet i Malmö. Kommun- och landstingsdagarna blir en naturlig start på valåret 2014 och ett tillfälle att dra erfarenheter av den förda politiken och peka ut riktningen framöver.

I mitt anförande kommer jag rikta uppmärksamhet mot effekterna av den sänkta momsen på restaurangmat. Som företagare i besöksnäringen har jag i min egen vardag upplevt vilken betydelse politiken haft. Tack vare reformen har jag kunnat anställa ny personal, det har gett mig utrymme och tid att utveckla verksamheten plus att fusket minskar och vi kan konkurrera på lika villkor.

Mina kollegor i branschen vittnar om samma erfarenheter. Våra erfarenheter bekräftas också av officiell statistik. Av de 10 000 nya jobb som tillkommit i restaurangbranschen de gångna två åren är 4 000 en direkt effekt av den sänkta restaurangmomsen, slår Konjunkturinstitutet fast. Reformen är med andra ord rena rama jobbmotorn.

Den positiva utvecklingen har särskilt gynnat unga och nyanlända, två grupper som annars ofta har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Tack vare momssänkningen har trösklarna sänkts för dem. Som företagare gläder jag mig åt den positiva utvecklingen och som aktiv Centerpartist känner jag stolthet över den här politiken.

Men samtidigt har jag en gnagande känsla av oro i magen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort klart att man har för avsikt att fördubbla restaurangmomsen och kraftigt höja arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år. Blir den politiken verklighet efter riksdagsvalet i september vore det ett hårt slag mot landets restauranger och jobben i branschen.

För vårt företag skulle det sannolikt innebära en återgång till ett renodlat familjeföretag, utan våra anställda. Konsekvenserna skulle bli att vi lägger alla planer på nyanställningar, investeringar och tillväxt på is och vår egen arbetssituation skulle återigen bli omänsklig. Den här osäkerheten delar jag med många i branschen. Blotta risken för oppositionens planerade dubbelstöt gör redan att många restaurangägare runt om i landet trycker på paus-knappen för planerade nysatsningar.

Det här är allvarligt och riskerar att bryta den mycket positiva trend som restaurangbranschen och hela besöksnäringen sedan några år tillbaka befinner sig i. Jag hoppas att oppositionspartierna förstår konsekvenserna av sin politik och är beredda att tänka om. Att som första åtgärd efter valet i september höja skatterna och riskerar tusentals nya jobb kan inte vara en klok politik av de partier som säger sig vilja bekämpa arbetslösheten.

Jeanette Bohman, ägare & kock, Skivarps Gästgivaregård

————————————————————————————————

Det handlar ju inte om krögare som stoppat pengar i egen ficka, det handlar om att företag ska bli livskraftiga och lönsamma vilket leder till ökade möjligheter att fler ska få jobb. Och det är naturligtvis så att du är en av de som genom att stoppa en valsedel i kuvertet i höst bestämmer hur det ska bli!

1 tanke på “Dubbelstötens oönskade effekter eller inte

  1. Tips: tillämpa den här ”jobbmotorn” överlag! Ta bort momsen på tjänster till konsument. Alla hårklyverier mellan ROT och inte ROT, RUT och inte RUT osv. försvinner, och en stor mängd företag skulle blomstra, samtidigt som hemmaklåperiet kan minska till förmån för fler arbetade timmar på jobbet man är kompetent för och fler tjänsteproducenter som jobbar och jobbar vitt. Bättre resursutnyttjande, högre sysselsättning, mindre svart sektor. Fördelarna vore omfattande! Man skulle kunna balansera intäktsbortfallet med skattehöjningar på miljöbelastande verksamheter, samt ta bort en massa skatteslöseri inom olika typer av riktade eller ansökningsgrundade företagsstöd. En omfattande byråkratis om har högst diskutabla och svårmätta effekter. Kanske höja momsen på varor en aning också? Detta vore förmodligen en tämligen grön skatteväxling, som samtidigt är småföretagsvänlig, inte minst genom minskat gränsdragnings- och regelkrångel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s