Annie på besök!

Om man vill möta verkligheten som politiker på toppnivå så kan man inte bara röra sig inom riksdagens väggar, nej det är av största vikt att ta sig ut bland de som driver Sverige framåt, de som skapar jobben, de som gör sina idéer till företag. Småföretagen.

Idag fick vi äran att ha Annie Lööf på lunch här på Skivarps Gästgivaregård då hon även besökte Ystad och Trelleborg. Tillsammans med lokala centerpartister från södra Skåne fick vi ett par timmars chans att prata om vad som är viktigt för oss och vår verksamhet, nämligen att få behålla förutsättningen för att fortsätta driva vår verksamhet.

Annie_Jea

Vi pratade naturligtvis om dubbelstöten, det kallar vi i branschen det som oppositionen lovat oss företagare – höjd restaurangmoms och fördubblad arbetsgivaravgift för unga. I vårt lilla företag har vi 19 personer på vår lönelista. Eftersom vi har en verksamhet som är säsongsbaserad så är det säsongsanställningar och timanställningar som är aktuella fr o m påsk t o m jul. Av dessa 19 så är 15 personer under 26 år, ungdomar som har kommit direkt från skolan och inte har någon som helst erfarenhet, ungdomar som fortfarande pluggar och vill ha en extrainkomst, ungdomar som vill ha ett jobb att växa i, få erfarenhet och kompetens och inte minst en referens på pappret som kan ta de vidare ut i arbetslivet.

Det är inte så komplicerat att jobba på en restaurang, men naturligtvis krävs det en del av handledare och arbetsgivare när de anställda inte har erfarenhet sen tidigare. Både maken och jag tycker det är ett mycket roligt uppdrag att få möjligheten att ge ungdomar en start i arbetslivet. För här finns det framtidstro, det finns vilja och det finns en energi och lust att lära. Det är liksom framtidens kapital de här ungdomarna, ett kapital som vi ska förvalta väl.

Vad händer då om dubblestöten skulle få fäste i Sverige, dvs om allt för många stoppar V & S valsedlar i kuverten den 14 sep? För vår del så skulle det snabbt innebära att av de 19 som vi har på lönelistan varje år så skulle 6-7 personers jobb försvinna, vilket i sin tur innebär att vi inte kan behålla samma service till våra gäster, vilket sen i sin tur innebär att vi som jobbar här inte mäktar med. Vi drar då ned till att driva detta som enbart ett familjeföretag med enbart bokade restaurangsällskap och hotellgäster som vi erbjuder frukost. För de 19 på lönelistan innebär det att deras jobb och möjlighet till erfarenhet i vår bransch försvinner, tänk då att i Sverige finns det ca 23000 restauranger och många, många fler småföretag med anställda. Kanske blir det så att de går direkt från skolan in i arbetslöshet och får tugga på bidragspengar ett par år. Jag tycker inte det är att förvalta framtidens kapital väl, det är att direkt säga att du är värdelös.

Även om våra gäster inte är de allra mest priskänsliga så finns det ingen möjlighet i världen att vi kan höja priserna som motsvarar 6-7 personers säsongssanställning.

Annie är ju såklart redan införstådd med vad dubbelstöten innebär, något som Centerpartiet med Annie i spetsen inte alls står för, men att komma ut till oss som driver de företagen som kommer att drabbas ger en verklighetsbild och här får hon en sanning att ta med sig vidare. Min sanning kan ingen ta ifrån mig, ingen sosse, vänsterpartist, facklig representant eller någon annan kan ta den ifrån mig. Jag är också övertygad om att den sanningen som jag och min man lever i vårt företag speglar oerhört många fler småföretagare i Sverige. Sanningen som jag pratar om kommer att drabba oerhört många människor som vill ha ett eget jobb med en egen lön, m a o ett värdigt liv. Om dubbelstöten blir verklighet vilket jag hoppas att fler människor förstår innebörden av.

Stort tack för ditt besök bästa Annie, fint att du tar dig tid med oss småföretagare för att få en bild av vår vardag o verklighet!

Annie_Jea_Johan

6 tankar på “Annie på besök!

 1. Den sänkta momsen mm kostar 1,5 miljoner /arbetstillfälle det motsvarar 3 anställda i kommun omsorg. det ger med andra ord 6-7 anställda gånger 3 =18- 21 nya arbetstillfällen i vård och skola. med andra ord minst 11 st FLER max 15 ST FLER ANSTÄLLDA som kan komma till er och äta. behöver ni då fler personal? Skulle tro det. en återgång i moms genererar 3 gånger så många arbete? problem med det?

  • Nej, den ekvationen är nog inte realistisk. Om du börjar med att se vad jag skrivit, vi har en verksamhet som är säsongsbaserad och finns på landsbygden. Här flanerar inte folk förbi, här har vi toppar och dalar som är säsongsbaserade, vilket kräver en ganska omfattande personalplanering och många års erfarenhet, men även statistik av hur tidigare år sett ut.

   Jag tror på den omvända ekvationen att fler i arbete ute i företagen ger mer intäkter till vår välfärd. Därom tvistar man även om varför man ska tala om en konstnad på 1,5 milj / anställd. Hur har man räknat? Vet du det? Ha man tagit hänsyn till ev tidigare försörjningsbidrag, a-kassa för en arbetslös person? Har man räknat med minskat kostnad för samhällsstöd och ökad skatteintäkt? Har du tagit hänsyn till de 700 milj som det minskade fusket beräknas ha gett?

   Min sanning, som jag skriver, är den sanning vi lever i. Den kan du inte ta ifrån mig. Inte alla andra heller som lever i samma situation. Men visst, vi stänger landsbygdsverksamheterna (höjning av arbgiv avg gäller ju för alla företag som anställer unga) och alla företag som jobbar med att få in unga i jobb. Så får vi se vad varje bidragsjobb kostar.

   Nej, sluta se detta som ett bransschstöd och se det som en förbättrad förutsättnng för företag att jobba med att anställa människor som får ett riktigt jobb och kan vara med och betala skatt till vår välfärd. Men du har kanske samma åsikt om livsmedelsbranschen, bokbranschen, kulturbranschen och resebranschen?

   • Dessa siffror kommer från Annie Lööv och Fredrik Reinfeldt. även om de är lite luddiga i sina uttalande. För Fredrik räknar med en kostnad från 5,4- 6,4 miljarder i minskade intäkter. Annie Lööv räknar med att det skapats 10 000 nya arbetstillfällen (säsong eller inte deltid eller inte är inte specificerat) man kan ju anta att minst hälften är säsongsarbete. Jag har inte heller räknat med den neddragning i välfärd som minskade intäkter orsakat. Jag har inte heller räknat med minskade a-kassa mm eftersom era ”NYA” arbetstillfällen inte kommer från tidigare arbetslöshet utan de kommer från vårdpersonal mm,
    Att du räknar in fusk är lite anmärkningsvärt, menar du att ni i er bransch ägnat er åt fusk?? Du säger egentligen då, att ni förut tog er rätten till momssänkning i alla fall. skillnaden från nu är då endast att det finns på papper idag.

    Vore det inte bra om ni hade lite samhällskurage och drog ert strå till stacken och betalade de skatter ni är ålagda? Faktum är att det inte finns någon forskning som bevisar att Momssänkningen har haft någon effekt alls.
    Men vi vet är att resurserna till skola och vård har minskat. inte i kronor kanske men procentuellt i förhållande till elevunderlag, och vinstuttag i skola har ökat till den nivå som överstiger bankernas vinster 3 gånger.
    Privata vårdföretag minskar personaltätheten med 10% första året. 20 anställda =2 reducerade. det är dessa ”NYA” arbete ni talar om.
    Vi vet ju faktiskt inte hur det sett ut om momsen inte sänkts. det man vet är att sänkt skatt INTE skapar fler arbetstillfällen om det vore sant skulle USA Bada i arbetstillfällen.
    Jag måste faktiskt säga att om er verksamhet står och faller med ett bidrag (för det är det, kalla det vad du vill) så kanske ni borde fundera över företagets vara eller inte vara. effekterna av olika reformer är endast ideologi och jag ”tror” faktisk att min ideologi har starkare stöd. Visst det är min ideologi och den är jag övertygad om.

   • 10000 förmodade arbetstillfällen kontra 30 000 i kommun landsting.
    jag vet ju vad jag väljer. det finns fortfarande ingen forskning som bevisar 10000 nya arbetstillfällen. se mitt svar på ditt tidigaare inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s