Att vara kvinna ska inte vara speciellt

Förra veckan möttes jag av följande artikel i Skånska Dagbladet.

”Låg presentation kvinnors eget val”

Det är en artikel som belyser den låga representationen av kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna i Skurups kommun. Det är illa att endast 6 av 42 är kvinnor, än mer illa är kommunstyrelseorförandes svar att det är kvinnornas eget val.

Nätverket Siw, där jag är medgrundare och ordförande sedan 2010 skrev en debattartikel som svar och det svaret har du här:

”Våga jämställda kommunala bolagsstyrelser!

”Det finns inga kompetenta kvinnor.” Ett uttalande vi hörde för mindre än 6 år sedan då vi frågade varför det inte fanns några kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna.

Eftersom det normalt är halva befolkningen som är kvinnor, så även i Skurups kommun, blev vi nyfikna. Kunde detta verkligen stämma? Det var då Siw föddes – ett nätverk för företagsamma kvinnor i Skurups kommun. Från början hade vi som mål att få ett tiotal medlemsföretag. Syftet var att synliggöra att det finns kompetens även bland kvinnor. Idag är Siw kommunens största fristående företagarnätverk, med över 50 medlemsföretag. Här finns kompetens.

Tidigare i veckan kunde vi läsa att det fortfarande, år 2014, endast är 6 av 42 som är kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna. Det är häpnadsväckande siffror. Än mer häpnadsväckande är att kommunstyrelsens ordförande lägger skulden på kvinnorna själva, då han menar att det är kvinnornas eget val. Kvinnor är inte intresserade av de tunga frågorna.

Kan det vara så att det är valberedningarnas och de politiska partiernas egen lathet som gör det bekvämt för sig och väljer de som redan sitter på stolen och har gjort så i många år, i det här fallet oftast en man? Eller är man helt enkelt för feg för att släppa in kvinnor? Vi ställer andra krav, vi ifrågasätter och kanske är vi aningen besvärliga. Är det så?

Man talar om problemet. Det räcker inte, man måste agera och det omgående. Det ska inte behöva kännas på något speciellt sätt att vara kvinna och ingå i en bolagsstyrelse, det ska vara lika naturligt som för en man. Det finns många kompetenta kvinnor i Skurups kommun och det skulle förvåna oss om det endast finns 6 st som är intresserade. Hur många är egentligen tillfrågade?

Vi vill att ord omsätts i handling och att man jobbar med en jämställdhetspolicy som gäller även för de kommunala bolagsstyrelserna. Under senare år har en rad studier på temat ”lönsamhet och kvinnor i ledningen” presenterats. Av dem kommer flertalet fram till att jämställda styrelser leder till bättre resultat beroende på att fler erfarenheter och andra perspektiv än majoritetens kommer in. Våga jämställda kommunala bolagsstyrelser!

Styrelsen Nätverket Siw

Jeanette Bohman Ordf
Annika Dacke Vice Ordf
Charlotte Dahlström Medlem”

ojämställda styrelser

 

1 tanke på “Att vara kvinna ska inte vara speciellt

  1. Andelen kvinnor stämmer förmodligen väl med andelen kvinnor bland dem som kan och vill ta dessa uppdrag. En undersökning som jag inte orkar googla fram för tillfället visar att kvinnor är något överrepresenterade i börsbolagsstyrelserna, om man ser till andelen kvinnor som tog examen från de för börsbolagsstyrelsemedlemmar vanligaste utbildningarna för 20-30 år sedan (och som fortfarande arbetar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s