En kränkt företagare talar

Det är 1:a maj. 2014. Jag läser Stefan Löfvens tal från Norra Bantorget idag och jag känner mig kränkt. I 20 år har jag varit företagare, det har jag varit för att jag har ett driv att skapa något, att vara min egen chef och att tjäna pengar på det jag gör. För det gör väl alla? Jobbar för att tjäna pengar. Det får jag som företagare dock inte säga, det är fult och det innebär i vänstermänniskornas ögon att jag lever på att någon annan jobbar för mig. Det får jag höra ofta av politiskt engagerade människor på vänsterflanken men även av fackliga ombud. Ofta väldigt kränkande kommentarer.

Under de här 20 åren har våra företag haft åtskilliga anställda, män, kvinnor, unga och gamla, med eller utan erfarenhet. Våra företag har genom åren inte bara genererat jobb, vi har utbildat, skapat möjligheter och gett människor möjlighet till kunskap och erfarenhet. Inte minst har vi genererat åtskilliga kronor i skattepengar som självklart går till en gemensam välfärd, skola och omsorg. Men i en sosses eller vänsterpartist ögon är detta inget värt. För mig är det kränkande.

Socialdemokraterna säger sig vilja satsa på företag, växande företag.

På VILKET sätt tänker Löfven att företag ska växa? Vad är socialdemokraternas aktiva näringspolitik? Inte ett enda svar på detta kan jag hitta någonstans. Är svaret höjda avgifter och skatter och tron att allt ska vara som förr, företagen kommer anställa som förr och tillväxten kommer att fortsätta. Ingen av er har ställt frågan till mig som företagare om vi kommer skapa fler jobb när det blir dyrare. Det har ni bara bestämt er för att tycka att så kommer det att bli. Det är kränkande.

Jag är en ganska medelmåttig företagare, driver ett familjeföretag med maken, har anställda under säsongen och har en lönsamhet som duger. Vi jobbar många timmar mer än en normal heltid själva för att siffran ska hamna på rätt sida varje år. Ganska likt väldigt, väldigt många företagare i Sverige. Min timlön skulle nog ingen facklig organisation tillåta att någon anställd i Sverige har. Men jag får skylla mig själv, säger man ofta. Det är mitt eget fel att jag inte tar anställning istället. De senaste åren har vår bransch fått lite mer utrymme ekonomiskt. Det har vi företagare såklart stoppat i egen ficka, vi har levt gott på skattebidragen som vi fått, säger man ofta. Det skriver man till mig på twitter och FB hela tiden. Jag blir oerhört kränkt av dessa påståenden.

Ingen politiskt aktiv socialdemokrat eller vänsterpartist har någonsin frågat mig hur det är att driva en verksamhet som vår, hur reformerna med sänkt arbetsgivaravgift och sänkt matmoms har påverkat vårt företag, eller för den delen mitt liv som företagare. Men det är inte viktigt, mitt liv alltså, jag är inte lika mycket värd som andra eftersom jag valt att driva företag, säger man ofta till mig. Jag känner mig kränkt av detta.

Ett jobb i min verksamhet är inget värt för en sosse. ”Ingen unge utan jobb” är dagens paroll, och jag håller med. Är ett jobb på en restaurang inte fint nog för vänsterpartiet eller sossarna? Det har man gjort väldigt klart för oss då ungdomar ska ha garantijobb istället för ett riktigt jobb på en restaurang. Inte en enda sosse eller vänsterpartist har ställt mig frågan om vad som händer med de som jobbar här eller vad som händer med verksamheten om man dubblar arbetsgivaravgiften för unga och dubblar matmomsen. Inte en enda. Det är kränkande efter alla år som god skattebetalare.

Men allt det här jag skriver nu, det får jag inte säga högt för jag är företagare och ska bara hålla truten, anställa folk, betala löner och skatter, följa lagar och regler och öppna dörren för godtyckliga inspektörer. Jag är ingen människa med rättigheter, enbart skyldigheter.

Jag har en önskan om företagarnas eget ”1 maj”, en dag då vi inte jobbar, våra företag håller stängt och vi får gå ut på gatorna. En dag då hela Sverige skulle stanna av och ni som kränker oss i era politiska förslag skulle inse att vi har ett värde, de jobb vi skapar har ett värde. Sist men inte minst, stå inte och säg att ni satsar på jobbskaparna och de unga när ni gör precis tvärtom, det är kränkande att dag ut och dag in få höra att de jobb vi skapar och de jobb vi kämpar för att behålla inte är värda någonting alls för sossarna och vänsterpartiet. Oerhört kränkande.

Jeanette Bohman
Företagare, jobbskapare, arbetsgivare, skattebetalare, medborgare

(Kommentarsfältet är avstängt, då god ton inte kan hållas av alla)