Mitt hjärta gråter

Jag skriver i tidningen Entreprenörs blogg och efter EU-valet i söndags skrev jag detta inlägg:

”Demokrati betyder att den politiska makten utgår från att folket via fria och allmänna val väljer vem som ska vara dess företrädare. Rösträtt är något som vi tar för självklart, det är något som människor i vårt land har slagits för. Kvinnorna slogs för rösträtt för mindre än 100 år sedan. Många av världens länder lever i diktaturer eller andra odemkratiska styren, där är det inte en självklarhet att få välja vem som styr. I de länderna har de styrande valt sig själva, man har tagit medborgarens egna vilja att välja.

Europaparlamentsvalet i söndags blev ett bakslag för demokratin i hela Europa då rasistiska, fascistiska och nazistiska partier vinner mark i Europa. Mitt hjärta gråter. Mitt hjärta som säkert ser precis likadant ut som hjärtat hos en syrisk kvinna, en somalisk kvinna eller en romsk kvinna. Men deras hjärta har inte samma värde som mitt svenska hjärta för en stor del av EU:s röstberättigade människor. Deras hjärtan vill man placera i speciella skolor för att inte blanda med de hjärtan som liknar mitt, man vill inte att kvinnor ska ha rösträtt, man vill upprätta register för judiska hjärtan, hjärtan med sexuella ”avvarter” anses inte normala, man förnekar förintelsen där miljontals judiska, romska och färgade hjärtan gasades och man vill stänga gränser. Mitt hjärta gråter.

Nästan 10% av de som röstade i Sverige är en del av dessa hemska värderingar. I min lilla ort över 26%. Är all historia bortglömd eller förträngd? Vad får ett svenskt hjärta att tro att det är mer värt än ett somaliskt, judiskt eller romskt?

Men demokrati betyder som sagt var att man har förmånen att få välja. I Sverige har vi den förmånen, vi lever inte i en diktatur. Men ändå så struntar 51% av de röstberättigade att masa sig iväg till en vallokal för att ta sitt ansvar. Varenda röst är viktig. Ja, jag anser att demokrati inte bara är en rättighet, det är en skyldighet att värna också.

Jag jobbar i en bransch där jag möter människor från all världens länder. För oss spelar det ingen roll från vilket land de kommer, de erbjuds samma typ av rum, de kan också få ett fönsterbord och önskar de så går vi upp och gör en tidig frukost före alla andra om de önskar. För oss spelar det ingen roll om de är har ett somaliskt, judiskt eller svenskt hjärta. Den enda barriären kan vara språket, men teckenspråk brukar lösa det mesta.

Mångfald berikar vårt samhälle, inte minst för utveckling av innovationer och företag. För ni som röstat på att vi ska begränsa rörlighet, eller inte röstat alls, ni vet väl att stängning av gränser gäller sällan bara one-way?

Mitt hjärta gråter för ett valresultat som jag och många andra kommer fightas hårt för att det aldrig ska upprepas eller växa sig större. Det är vår förbannade skyldighet att slåss för att vår demokrati inte blir bestulen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s