Oppositionens slakt av den fria företagsamheten!

Det är 30 dagar kvar till valet och snaran dras hårdare, tonen blir tuffare och förslagen och vallöften haglar i luften. Det är svårt att hänga med. Risken är då att man inte orkar bry sig, man tar den valsedel som man brukar ta. Men det finns förslag och löften som oroar mig ordentligt mycket, det är de förslag som i princip slaktar småföretagen och dess chans att bedriva verksamhet. Nej, det handlar inte bara om företagen och företagaren, det handlar i högsta grad om dig som jobbar i ett företag, som är anställd. Det handlar om att du tror att de åtgärder som oppositionen vill genomföra skall gynna dig och din trygghet. Men det är fel.

RUT– diskussionen har ingen undgått i veckan efter Ali Esbatis (V) utspel om tjänstefolk. Klasskillnader kan vi aldrig få bort då det finns politiska krafter som har ett så klart förakt för de som driver företag, som ser företagaren som en slavdrivare som säljer tjänstefolk till rika för att skura deras golv. Så länge som Ali och hans kompisar inte ser entreprenören som har sett ett behov, skapat en tjänst eller produkt och utifrån de förutsättningar som ges låtit företaget växa med nya medarbetare och investeringar. Oavsett om det handlar om att spika eller skura golvet.

RUT har inte minst plockat upp de som faktiskt stått längst ned i en svart grop av otrygghet, med lön ibland eller ingen alls, oförsäkrad och en pension som ingen kommer att behöva betala ut, för det finns ingen sparad. RUT har färgat svart till vitt, gjort otryggt till tryggt. RUT måste behållas i oförändrat skick inte minst för dig som är anställd!

Dagens utspel från Socialdemokraterna där man vill slopa småföretagens möjlighet till undantaget i LAS, där 2 personer kan sägas upp utan förhandling. Det låter verkligen som att det skull vara till den antälldes fördel i alla lägen, eller hur? Allt ska förhandlas och med ett eventuellt resultat som sist in först ut. Fair? Kanske, kanske inte. Tänk från annan vinkel. I ett litet företag har kanske varje anställd speciell spetskompetens, en del behövs för att företaget i en kris ska överleva, en del kompetenser kanske blir överflödiga. Låter hårt. Men den andra tuffa sanningen är att om man inte kan själv få bestämma vilken kompetens som är livsviktig för företaget så kan resultatet bli att alla får gå och företaget läggs ned. Undantaget i LAS måste behållas i oförändrat skick framförallt för dig som anställd.

Vidare har vi krav på vinstförbud alternativt inskränkningar på vinstuttag i välfärdsföretagen. Ingen driver ett företag med enbart mjuka värden som drivkraft något som ofta utmärker de typiskt kvinnliga yrken där vi vårdar och tar hand om. Nu tar de vårdande kvinnorna steget ut i näringslivet, startar ett företag, satsar kapital, tid och kunskap för att bygga upp något som kanske om några år visar vinst. Lönedags för företagaren som står längst ned på lönelistan, kvittot på en välskött verksamhet! Tiden kommer då investeringar kan göras och fler medarbetare kan anställas. Riskkapital, vinst skapar girighet, vinst försummar vårdtagarna – så skallar ropen! Av de drygt 11000 vårdföretagen så har ca 10500 mindre än 19 anställda, dvs ett småföretag. Vad får dig att tro att någon skulle starta ett företag, satsa hus o hem, tid och kapital på något som ska drivas med enbart känsla och inte med vinstsyfte? En vinst som gör att företaget kan växa, investera och anställa men också en vinst som kan sparas för sämre tider som den globala lågkonjunktur vi fortfarande dras med. Att media gärna hänger ut de privata skandalerna är en annan sida som egentligen inte har med vinsten att göra, det har med brist på kvalitetssäkring att göra. Välfärdsföretagen ser jag som ett fantastiskt verktyg att skapa ett jämställ näringsliv då vi här finner fler kvinnor som företagare än i övriga näringslivet. Så vart tar jämställdhetsperspektivet, feminismen och valfriheten vägen i oppositionen när kvinnor ska återgå till anställningar hos en enda angiven arbetsgivare. VINST i välfärd, men med kompletterande kvalitetssäkringar, är här för att stanna, inte minst för de 125000 som jobbar i den privata vårdsektorn och för alla brukare som använder sig av deras tjänster. 

MOMS på livsmedel. Det finns egentligen inget att diskutera. Beskattning på mat som äts stående eller sittande ska vara likvärdig. Det intressanta är att S, V och SD vill gynna de internationella företagen då de kan dra ner på sina sittplatser och tvinga kunden att äta ur en påse, stående på parkeringen. Då behåller de sina 12% på stora delar av sortimentet. Samma gäller de stora livsmedelskedjorna som har egna kök och gör färdiga produkter till lunchen. De som drabbas är alla restauranger, småföretag inte sällan på landsbygden, som lever på att leverera en bra produkt, lokal med sittplats och fin service. Jovisst, fanns det restauranger innan momssänkning också, ett argument som används flitigt av oppositionen. Men hur såg det ut? Svartjobben var fler, fusket var betydande och konkurserna fler. Rättvis MOMS på mat är en självklarhet, inte minst för de småföretag som lever på knappa marginaler och för dig som har förmånen att jobba i en bransch som trots global lågkonjunktur skapat tillväxt och jobb, till stor förtjänst av den reformen.

Arbetsgivaravgift för unga. Ungdomsrabatt som många kallar det,eller som oppositionen kallar för företagsrabatt. Att hamna i utanförskap redan första dagen efter studenten är inte en bra start i någon ungdoms liv. (S) paroll är ”Ingen unge utan jobb”, jag håller med. Men vad får dig att tro att de får jobb om kostnaden är lika hög som för en person som har både utbildning och erfarenhet? Av restaurangbranschens anställda är drygt 40% under 26 år, men de reformer som gjort det möjligt att få jobb för ungdomar ska skrotas. Det är riktiga jobb som för oppositionen inte är värda något. Bidragsjobb är parollen. Här blir du inte bara av med ditt riktiga jobb, du förlorar även rätten att välja arbetsgivare själv.
Arbetsgivaravgiften för unga är absolut nödvändig om inte muren för de unga in på arbetsmarknaden ska bli oöverstiglig.

Jag kan fortsätta med skatt på bensin och kilometerskatt som drabbar landsbygden och småskaligheten, stopp för allmän visstidsanställning, det fria skolvalet – alla är det förslag som slaktar den entreprenörskapsanda och småföretagsamhet som finns i Sverige. Jag undrar om oppositionens önskan egentligen vore att lägga ett förslag som lyder. ”Alla in till stan, all makt till staten, all ägo till staten. Låt oss slakta den fria företagsamheten som driver vårt land framåt, låt oss slakta de företag som bär 4 av 5 jobb under sina vingar, låt oss slakta människans vilja till fria val.” Varsågoda oppositionen, här får ni en valslogan, entreprenöriellt framtryckt och kostnaden kommer sen!

Tankar till dig som om en månad ska välja om och av vem som jobben skapas.

Valet är ditt. Oron är min.

3 tankar på “Oppositionens slakt av den fria företagsamheten!

  1. Världsklass. Om vi ska få Sverige att må bra och ta sig framåt så måste vi få människor att ta ansvar för sin egen vardag och att driva saker framåt. Att vara avundsjuk på andra och titta på är förlegat! Tack för en suveränt skriven artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s