Entreprenörskapets krafter och viljan att förändra är koden till att jag orkar!

I 20 år har jag drivit företag. Aldrig något stort med massor av anställda, utan familjeföretag med få anställda. Varierar efter säsong. Det är ingen dans på rosor, det finns ingen trygghet varken när det gäller mitt eget arbete, om jag blir sjuk, skadar mig eller om kunderna sviker. Det finns ingen garanti för min lön varken när jag jobbar eller om företaget läggs ner. Det finns inget som garanterar att mitt företag=jobb skulle finnas kvar om jag blir långvarigt sjuk. Jag har ingen garanti att de jag anställer är sjyssta och gör det jobb de är anställda för. Närsomhelst kan en myndighet kliva in och göra inspektion av olika slag. Närsomhelst kan en inspektör tycka annat än den förra och bötfälla. Vilken dag som helst kan banken höja räntan.

Ovanpå det kan skatter och avgifter snabbt förändras och bli en börda omöjlig att bära. Ibland kommer känslan att man inte orkar mer.

Det är då man är i behov av drivet, jävlaranammat och energin. Entreprenöskapets 3 krafter som är nödvändiga för att orka, fortfarande vilja och tycka det är kul. Och det brukar dyka upp, det är därför man orkar, det var ju därför man startade sitt företag.

Jag får ofta frågan hur jag orkar engagera mig i företagsfrågor och politik när jag samtidigt driver ett företag som stundvis kräver all min vakna tid.

Jag gör det för att andra ska få möjlighet att orka. Att driva ett litet företag i Sverige är något som ligger långt ner på skalan av vad som är viktigt. Det är ingen svårighet att starta ett företag, svårigheten kommer när du står där själv och ska skapa lönsamhet och med politikens kortsiktighet kan du få världens kalldusch. Företagarens trygghet och säkerhet är oviktig och för många så anses ett arbete i ett småföretag inte värdigt nog en människa. Det är därför jag engagerar mig. Jag vill vara med och förändra, göra om och göra bättre, sätta företagens roll högt på agendan. Jag vill var vara med och skapa förutsättningar för småföretagen så de anställda möter en utsövd chef utan svarta påsar under ögonen på morgonen. Saker som att småföretagare ska ha en trygghet likställd med en anställd, saker som att småföretagare inte ska få magsår för att godtyckligheten bland landets myndigheter och inspektörer kan sänka det som byggts upp med huset som insats och saker som att en kortsiktig politik skapar så stor osäkerhet så vidare satsningar uteblir – saker som dessa är grundläggande.

För en småföretagare kan skillnaden på vinst och förlust handla om några tusenlappar. De är oerhört sårbara och utan skyddsnät. Trots att 4 av 5 jobb skapas i dessa småföretag så byggs landets lagar och regler utifrån de stora företagen och industrin. Det är ett tankesätt vi måste förändra, bygga för de små och anpassa uppåt, istället för som det är nu, tvärtom. För att fler företag ska växa, investera och anställa måste förutsättningarna bli mer gynnsamma. Om varje företag anställde 1 person så skulle det innebära 1 000 000 jobb, så många företag har vi i Sverige. Fattar du hur mycket pengar det blir till vår gemensamma välfärd?

Jag är övertygad om att fler företagare i politiken skulle ge bättre förutsättningar till förändringar och mer verklighetsförankrade beslut. Det är därför jag orkar, det är därför jag kandiderar för Centerpartiet, för jag vill vara med och förändra till det bättre.

 

1 tanke på “Entreprenörskapets krafter och viljan att förändra är koden till att jag orkar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s