Maten förtjänar att bli en valfråga!

Jag jobbar med mat dagligen, färska råvaror som tillreds i mitt restaurangkök till färdiga maträtter som serveras till våra gäster. Idag så jobbar vi främst med lokala råvaror, svenskt kött, grönmärkt fisk och väldigt, väldigt lite halvfabrikat. Men det har varit en resa i sig. Då vi för snart 12 år sedan köpte Skivarps Gästgivaregård så ärvde vi billighetskonceptet. Billig, importerad fläskfilé och oxfilé från andra sidan jorden, man var van vid sås från hink och pulvermos på planka. Det funkade inte för mig, det stred mot alla mina principer om att maten vi äter ska komma från djur som haft ett bra liv, grönsaker som odlas så nära som möjligt och fiskar som inte hotas av utrotning. Under dessa år har vi succesivt tagit mer och mer ansvar för vad vi serverar och våra gäster har succesivt lärt sig att vi jobbar på det här sättet. 

Det känns rättvist och gott i hjärtat att erbjuda människor en mat som inte är proppad med antibiotika, eller från grisar som legat fixerade och fått knorren avklippt, mat där e-nummer är fler än riktiga råvaror och där fraktens koldioxidutsläpp från resan från andra sidan jorden vida överstiger vad som borde vara tillåtet för en bit oxfilé. 

Det blir dyrare att äta hos mig än hos krögaren som köper dansk fläskfilé, men det blir ett dyrt pris i längden då våra egna producenter som har världens strängaste djurskydd- och livsmedelslagar att hålla sig till konkurreras ut av den billiga antibiotikastinna importen om vi inte lägger i en högre växel för att förändra våra köpvanor när det gäller mat. 

Jag vill gärna ha möjligheten att fortsätta jobba med bra råvaror i mitt kök men jag ljuger inte om jag säger att visst blir det betydligt tuffare om vi måste höja priserna till följd av den hotande dubbelstöten. Vem är det vi gynnar med det? Den danska grisbonden som binder fast sina djur, klipper knorren och proppar de fulla med antibiotika. Vill vi det?

Även du som konsument har ett ansvar. Jag som kock och krögare tar mitt ansvar

——————————————————————————————————–

Nedanstående är en artikel som några kockar i Sverige gemensamt skrivit för att uppmärksamma att maten förtjänar att bli en valfråga! Artikeln är publicerad i lokala tidningar i Sverige.

Maten förtjänar att bli en valfråga

Måltiden och de branscher som omger den, med alltifrån livsmedelsproduktion till restaurangjobb, är mycket viktiga för Sverige. Det borde innebära att också den svenska livsmedelsproduktionen går en gyllene framtid till mötes. Så är det dock inte utan svenska bönder vittnar om att det blir allt svårare att kunna försörja sig på att producera bra mat. Sverige är ett måltidsland i världsklass men för att fortsätta vara det behöver måltiden få det utrymme i debatten den förtjänar. Med mindre än en vecka kvar till valet är det dags att maten på allvar blir en valfråga.

Sverige har världens strängaste livsmedels- och djurskyddslagstiftning. Den ekologiska matproduktionen växer och ibland är efterfrågan så stor att det ibland kan vara svårt att få tag på exempelvis ekologiskt griskött. Samtidigt ökar importen av billigt, utländskt, kött.  Det är inte konstigt. Om man trycker in så många grisar som möjligt i en stor lokal, spänner fast dem i särskilda anordningar och sedan rutinmässigt ger dem antibiotika så både växer de snabbt och blir sällan sjuka. Och köttet blir billigt. Men detta får konsekvenser. Den dåliga djurhållningen och överanvändningen av antibiotika leder till resistens och det är skrämmande att se att vår ovilja att betala vad maten faktiskt kostar riskerar att leda till en global katastrof där en vanlig infektion riskerar att bli dödlig.

För oss är det självklart att vi måste lyfta upp konsekvenserna av den billiga importen av utländsk mat. Vi måste börja prata om vad maten faktiskt kostar och i högre utsträckning vara beredda att betala för vad vi får.

Om oppositionen vinner valet kommer det att bli svårare för Sveriges lantbrukare och företagare inom restaurangbranschen att klara sin affär. Höjd moms på restaurangmat i kombination med höjda arbetsgivaravgifter för unga kommer att vara dödsstöten, som så många redan har påpekat i den här valrörelsen.

Mycket har gjorts för den svenska maten de senaste åren. Matlandet Sverige och sänkt moms på restaurangmat är några exempel. Men det får inte stanna här. Satsningarna på den svenska måltiden och restaurangbranschen måste fortsätta. Det svenska matundret måste kunna fortsätta växa. Det är hög tid att maten blir en valfråga. 

Carl-Jan Granqvist, professor i måltidskunskap

Theresa Flatmo, kock och ägare Grannäset kök och gårdsbutik, Kälarne.

Peter J Skogström, ägare Mat o Vin på Stolpaberga

Jeanette Bohman, kock och ägare Skivarps Gästgivaregård

Lisa Lönner Pulkkinen, kock och ägare Husmor Lisa Rök & Kök AB, Vaxholm 

Annonser

One thought on “Maten förtjänar att bli en valfråga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s