Den förste astronauten på solen går inte att välja bort

Vi människor väljer ofta vilken sanning vi vill tro på, om vi har en möjlighet att välja. I dagarna så fortsätter valrörelsens lögner från Magdalena Andersson. Ladorna är tomma, länsade och det är knappt så ens väggarna är kvar. För kvar finns endast ett golv tapetserat med landets skuldsedlar. Det är spännande när Sveriges nya finansminister i princip utlyser Sverige till landet som är nästa i kö på konkursens rand, när samtidigt övriga världen höjer landet till skyarna för en ekonomi utöver alla andra. Det är spännande därför att det hon säger blir ju då inte trovärdigt.

Det är mindre spännande när man förstår att detta är spelet som börjat för att rättfärdiga de skattehöjningar svenska folket står inför. Alla måste hjälpas åt att bygga landet som alliansen förstört. Ja, men tror ni verkligen på detta? Väljer ni att tro på detta trots att ni lever i ett fritt demokratiskt land där du kan välja vad du vill tro på?

Jag väljer att inte tro på Magdalena Andersson för fem öre ens. Jag väljer att tro att vår förre finansminister blev korad till Europas bäste finansminister för att han och alliansen gjort ett gott jobb med vårt land under lågkonjunkturen. Jag väljer att tro att lägre kostnader för företagen att anställa ger möjlighet för fler att få jobb. Jag väljer att tro att betydligt fler företag startar varje år nu än då alliansen tog över 2006 för att det är mer lönsamt och enklare att driva företag. Jag väljer också att tro att antalet förtidspensionerade har minskat dramatiskt för att man slutat göra det enkelt för sig och slutat gömma dessa människor i en statistik. Jag väljer att tro på att entreprenörskapets envishet och kunskapen i entreprenören är incitamentet till ett företag i välfärden. Jag väljer att tro på morötter istället för piskor.

De här valen kan jag göra utifrån fakta och statstik som finns tillgänglig för alla som letar. Man kan också välja en annan väg, att vara lat och ligga i soffan och insupa de lögner man känner för. Utan källgranskining. Då är det enkelt för en person som Magdalena Andersson att slänga ur sig osanningar för att rättfärdiga sin politik.

Man kan också göra som i Nordkorea. Där berättar man att första astronauten landat på solen. De har dock inte valmöjligheten att välja bort den lögnen.

Du har ett val.

2 tankar på “Den förste astronauten på solen går inte att välja bort

 1. Hej!
  Jag är egen företagare och har drivit min butik i snart 15 år, jag har 1 anställd på 40 %, för jag har inte råd med mer, skulle gärna ha henne på heltid!
  Du skriver: Jag väljer att tro att betydligt fler företag startar varje år nu än då alliansen tog över 2006 för att det är mer lönsamt och enklare att driva företag.
  Har jag missat något – jag har inte fått någon ökad lönsamhet pga. något som regeringen gjort för min typ av företag (tygbutik), snarare så fick jag en dyr kostnad på en ny kassaapparat för att de skulle ha full kontroll på mig, trots att jag betalar in stora summor moms varje månad och det har absolut inte blivit enklare på något sätt – så berätta gärna vad jag missat. De som driver restaurang och matbutik har låg moms, men jag som har tygbutik och därmed en smalare kundkrets ska ha hög moms??? Berätta gärna lite mer utförligt vad som blivit enlare och mer lönsamt – jag ser fram emot den enkelhet och lönsamhet du nämner!
  Jag röstade fortsatt på alliansen, för det fanns inget annat val, men jag hade gärna sett ett småföretagarparti som drev våra frågor – då hade jag valt dem 🙂

  • Hej Eva, tack för din kommentar!
   Som jag skrev i bloggen så är det fritt att välja på vad man vill tro och vad gäller nyföretagande så ser det ut så här:http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Foretagande/Entreprenorskap/Nystartade-foretag/ (klicka på länken så ser du ett diagram från Ekonomifakta)

   Vi kan ju börja med att konstatera att nyföretagandet har ökat betydligt under allianstiden. Jag har inte sagt att det är enkelt att driva företag, vi är belastade med enormt mycket lagar och regler men också skatter och avgifter. Vi kan också konstatera att denna tid har vi gått igenom en av historiens värsta lågkonjunkturer där Sverige klarat sig bra i förhållande till övriga världen.

   Vi har fått lägre kostnader för att anställa framförallt yngre, en grupp som behöver få in första foten i arbetslivet snabbt. Vi har fått lägre skatter hos skattebetalarna vilket ger större köpkraft. I min bransch lobbade vi för en rättvis matmoms som gick igenom och som nu verkar få vara kvar.Kvinnor framförallt som jobbat inom offentlig vård och omsorg har getts möjlighet att starta egna företag och använda sin kunskap där. Centerpartiet som jag själv är medlem i jobbar ständigt med företagarfrågorna, men framförallt småföretagarna och där kom förslaget som skulle minska sjuklöneansvaret till under 2 dagar. Ja, det finns fler saker som har underlättat och fler bra förslag låg i pipen för att genomföras. Men vad som nu händer är att skatterna skjuter i höjden igen, för både privatpersoner och företag, välfärdsföretag och privata skolor stannar av med sina investeringar och utvecklingar, ungdomar kommer att bli än mer drabbade, landsbygden likaså.

   Vad beträffar kassaregister etc så välkomnar jag det då i alla fall i min bransch vi länge har brottats med mycket fusk, något jag inte tycker är kul att konkurrera med.
   MEN vi är långt ifrån klara. Det finns mycket att göra och väljer man då att skatta sönder företagen eller rent av göra de omöjliga att driva, då återgår vi till ett högskattesamhälle med bidragsjobb och konkurser. Vi är inte ett industrisamhälle längre, i Sverige skapas 4 av 5 jobb i småföretagen.

   Centerpartiet jobbar ständigt med småföretagarfrågorna, bli gärna medlem och engagera dig. Vi behöver bli fler företagare som engagerar oss i de beslut som berör oss. // Mvh Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s