Småföretagaren behöver inga fler piskor

Sveriges småföretagare är basen till vår välfärd. Det är här jobben skapas, till företagaren själv först och främst men även till utomstående, de som så småningom ska utgöra personalstyrkan. Det är ett stort steg att gå från att vara anställd till att skapa sin egen försörjning i ett företag. Förändringen förvandlar anställningstryggheten till en ovisshet om ekonomi och arbetsbelastning, men också mängder av lagar och regler man plötsligt förväntas ska kunna innan och utan. Att kasta sig ut i denna otrygga värld är något man kan fundera på om man inte bör vara lite idiot för att göra.

Det är kul när det går bra, när intäkterna överstiger kostnaderna och det blir rätt färg på siffrorna. Det är ju dock inget som kommer av sig självt, gör det det så har man klivit rakt in i en successstory och det kan vi väl vara ense om att de tillhör inte majoriteten. Nej, för att få uppleva den där känslan av att ha fixat det, att ha fått rätt färg på siffrorna trots att man tagit ut en hyfsad lön, så krävs det mycket hårt arbete, Vi pratar här om 12-timmarsdagar, 7-dagarsveckor, 52-veckors arbetsår. Ofta under flera år. Då kommer belöningen och då kanske livet tar fart som arbetsgivare också.

Att anställa en annan person i sitt lilla soloföretag kan vara en än större förändring än att starta företaget. Ansvaret blir enormt och kostnaderna likaså. Det som den anställde finner i lönekuvertet är bara en del av vad det lilla företaget betalar för till lönen kommer arbetsgivaravgifter, försäkringar och pension, kanske arbetskläder. Det som den anställde ser som en rättighet är den ensamma företagarens ansvar att kunna arbetstidslagar, semesterlagar, lönesättning och arbetsmiljö. Här finns ingen avdelning som handhar allt detta. Har du otur så är halva din styrka, din enda anställda sjuk varannan vecka. Småföretagaren är oerhört sårbar på många sätt men har ett trygghetsnät som gjort av betong. Behöver du fångas däri landar du hårt.

Det är fantastiskt kul när du har anställt din första person och det fortfarande går bra, det rullar på, färgen på siffrorna blir än mer gynnsam. Kanske du kan göra den där investeringen du drömt om? Eller utbildningen? Ja, du bestämmer själv, du äger ju företaget och är grunden till att det nu är lönsamt och bidrar till allas vår gemensamma välfärd. Även det allra minsta företaget bidrar.

Det behövs ofta inte så mycket för att sätta krokben för ett småföretags fortsatta tillväxt och lönsamhet. Ökade personalkostnader och ändrade förutsättningar räcker ofta för att siffrorna får fel färg, hamnar på fel sida om strecket och livsgnistan släcks. Småföretagens lador är inte så fulla, de har dukat sina bord själva.

Vänsterregeringen fyller ladorna med piskor och sågar benen av borden istället för att duka med morötter som skapar en aptitligare företagsvärld där småföretagen kan fortsätta att fylla sina lador och duka sina bord som fler kan ta del av. Ökade skatter på arbete och transporter och höjda arbetsgivaravgifter, inskränkningar i RUT, avskaffande av LOV och vinstförbud i privata vård, skola och omsorgsföretag är några av de ökade kostnaderna och ändrade förutsättningarna som tar död på företagsamheten och direkt hotar många företags nuvarande existens.

Som människa får du inte laglig rätt att välja skola, vård och omsorg då man begränsar möjligheten för dessa ofta mindre företagen att verka. Bara tanken att ta bort LOV, Lagen Om Valfrihetssystem är hisnande fast än mer hisnande är att vi har haft nödvändigheten att stifta en lag där vi ges rättigheten att välja.

Nej, att fylla ladorna med piskor är inget småföretagen behöver, de behöver fortsatta reformer för bättre förutsättningar till lönsamhet, tillväxt och jobb. Vi behöver ge fler möjlighet att vara lite idiot och ta risken att starta ett företag, få känna glädjen över att kunna anställa sin första person, ta beslut om sina investeringar, vi behöver fler småföretagen som kan fortsätta vara landets jobbskapare. Men på det här sättet infriar väl Miljöpartiet ett löfte. Nolltillväxten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s