Detta är inget skämt, men tänker Skatteverket sno våra kunder?

Jag har för några veckor sedan startat en ny verksamhet tillsammans med 2 kollegor. Det är ett konsultföretag där vi kallar oss småföretagarens tillväxtpartner och finns på www.addlore.se . Vi har identifierat en tjänst som saknas på marknaden, en tjänst där småföretag som hänger kvar i spiralen av för mycket jobb och för lite pengar har ett behov av att lära sig mer om sitt företagande för att skapa tillväxt. Vi tror det är en klockren tjänst men naturligtvis är det en relativt lång startsträcka innan detta bär frukt. Inget konstigt alls med det, så är det med de flesta som startar ett företag. Det var 13 år sedan jag startade ett företag senast och då  gick allt med snigelpost och papper och kuvert med frimärke användes.

Det var superenkelt att registrera företaget på verksamt.se där klara och tydliga instruktioner finns för vad man önskar för dokumentation. När så registreringsnumret är klart och bolagsverket godkänt din ansökan så är det dags att skicka in ansökan om att få bli en god skattebetalare. Dags att momsregistrera, ansöka om F-skattesedel och ansöka om att få vara arbetsgivare och betala in arbetsgivaravgifter för oss själva och ev andra anställda. Jag trodde det skulle vara minst lika enkelt.

Att ansökningarna skickas in digitalt och skrivs under med mobilt id samt att jag registrerat mig till minmyndighetspost.se, det bekommer inte Skatteverket. Nej, svar med 16 kompletterande frågor dimper ner i den gröna brevlådan. De använder snigelposten och fördröjer alltså min korta svarstid med 5 dagar. Svar önskar de på bifogat papper och jag som då inte har skrivmaskin ska då alltså försöka svara på dessa 16 frågor på en halv A4 och skriva för hand. Jo, jag kan men jag gör på mitt eget sätt och bifogar ett datorskrivet papper, så jag kan spara mina svar. Trist jag är som inte följer så enkla instruktioner 🙂

Vad vill de veta då? Att döma av frågorna undrar jag om det är ett skämt eller om det är skrivet på 80-talet, men nej, daterat 2015-03-06.

– När förväntas omsättning uppkomma? 

Ja, här skulle jag velat svara helst imorgon, men spåkulan säger om kanske ett halvår, men har vi tur kanske i maj och har vi riktigt otur så kanske aldrig. Den kvalificerade framtidsgissningen som kallas budget är försiktig, men vad händer om vi börjar tjäna pengar före våra förväntningar?

– Uppge befintliga och tänkbara kunder. Vilka kontakter har knutits hittills? Inkom med dokument som styrker detta.
Skärmavbild 2015-03-17 kl. 20.18.39
Ja, jisses. Vad svarar man här? Vem vill bli kund hos ett företag som inte har alla papper iordning med moms och F-skatt osv? Funderar även på om alla skriver dokument som styrker att man är kund…gör man det på livsmedelsaffären, frisören, restaurangen eller som hos oss konsultföretaget innan man börjat bedriva sin verksamhet. Eller tänker Skatteverkets handläggare sno våra kunder?

– Hur marknadsförs verksamheten? Har verksamheten någon hemsida?

Är det nu Skatteverket vill ha en gratis kurs i marknadsföring? Hur hade det varit om de googlat företagsnamnet eller ägarnas namn. Tips i tipslådan!

– Företagets leverantörer: uppge namn på befintliga och tänkbara leverantörer samt kontaktpersoner och telefonnummer till dessa.Skärmavbild 2015-03-17 kl. 20.15.43
Nu börjar de bli oförskämda. Det vore ju pinsamt om Skatteverket ringer upp våra tänkbara leverantörer och samarbetspartners innan vi en själva gjort det. Vilken leverantör skulle skriva ett avtal med ett företag utan F-skattesedel t ex? Nu börjar jag på allvar tro att handläggaren vill sno vår affärsidé.

– Vem kommer att sköta den löpande bokföringen?

Faktiskt, det har de väl absolut ingeting med att göra. Vi är inte ens skyldiga att ha auktoriserad revisor. Kanske handläggaren är ute efter nytt jobb?

– Vem ska betala ut löner, arbetsgivaravgifter och skatter?

Ja, uppenbarligen den verksamheten som ansökt om att få betala in arbetsgivaravgifter. Hahaha, detta var komiskt.

– Inkom med företagets bankkonto, pg- och eller bg samt uppgift om vilka personer som har tillgång till respektive konton.

Vill du ha mitt mobila bank-Id också kanske?

Det här är alltså inget skämt, det enda som är skämt i detta inlägg är mina svar som jag skulle vilja svara. Nej, detta är på allvar Skatteverkets fräcka frågor till en företagare som vill bidra med skatt och arbete i Sverige. Klart avskräckande för vilken garvad företagare som helst. Ja, inte är det lätt att få vara med och bidra till välfärden!

12 tankar på “Detta är inget skämt, men tänker Skatteverket sno våra kunder?

 1. Det blir ju moment 22. Skatteverket vill ha uppgifter på kunder och leverantörer innan verksamheten fått sina tillstånd. Hur tänkte dom där?

 2. Hej!

  Intressant att dessa trakasserier fortfarande pågår från skatteverkets sida. Jag blev själv utsatt för detta frågebatteri för ett tre år sedan då jag skulle köra igång en enkel firma med momsreg. Först vägrade jag ställa upp på deras paranoida frågor. Efter hot om avregistrering av firman så svarade jag motvilligt. Dock skickade jag ett brev till generaldirektören Hansson där jag klagade på den underliga byråkratin. Hanssons medarbetare svarade ursäktande men menade samtidigt att skatteverket fortlöpande arbetar med förenklingar för företagen. Pyttsan. Ingenting bra för småföretagaren händer på skatteverket. Samma tunga och obegripliga byråkrati nu som då. Skriv till generaldirektör Ingemar Hansson och klaga. Ju fler klagomål direkt till honom desto bättre. Jag kan också informera om att jag även år 1997 blev utsatt för samma tilltag från skatteverkets sida. Sedan dess har vi haft en småföretagarvänlig regering under åtta år med Olofsson och Löf som småföretagarnas ambassadörer med löften om förenklingar i blanketthysterin och rapporteringar. Man häpnar.
  /Thomas Franson

 3. Precis så var det för mig med, men det verkar vara så bland de flesta myndigheter.
  Dock tycker jag Skatteverket är asbra på sin support, även om man kanske måste ringa två ggr för att komma till ‘rätt person’ 🙂

 4. Pingback: Detta är inget skämt, men tänker Skatteverket sno våra kunder? | Lev din dröm!

 5. Det är fruktansvärt läskigt att som lagbunden kund till Skatteverket behöva mötas av en sådan överförmyndarattityd. Vart har den mänskliga touchen tagit vägen, till och med typsnittet är som taget ur en journal från ett fångläger i krigets Tyskland.

 6. Hej.

  Kul att läsa då jag råkade ut för exakt samma sak i november förra året. Det krävdes 10 timmar i telefonen samt pratade med högsta chefen.. Dock så krävde de att för att starta företaget så måste företaget redan vara igång och fakturor redan skickade till minst 3 st kunder (jag kan ju inte skicka fakturor innan jag har ett bolag) så jag fick lov att fakturera och skicka dessa till skattemyndigheten. Då var de nöjda… Dock så förklarade de snällt att jag kan ju inte skicka momsfakturor innan jag har ett godkännt bolag….? Tragiskt av dem när man är ett legitimt företag!

 7. Det är ingenting konstigt. Det som är konstigt är att ni litar mer på ett företag än myndigheten som faktiskt är det styrande organet i företagssverige.

 8. Registrering går väl bra, men försök dig inte på EXPORT. Det där med MOMS. Det SKALL betalas. Men har man kunder utanför EU, så BLIR det ingen moms att betala, bara att få tillbaka! Detta driver dem till vansinne och ber om de senaste 176 fakturorna. Från ett konsultbolag som nyss startats… Jag hörde senast om ett likadant företag, samma problem, varje kvartal. SKV VÄGRAR betala tillbaka MOMS (som inte ens är deras) och slääääpar så mycket de kan.
  Små företag SKALL BEKÄMPAS – det är deras måtto.

 9. Men… Bara fyll i papperna så de blir nöjda. Eftersom skatteverket kan begära in er bokföring är det klart de undrar om ni vet hur man gör eller har tillräcklig hjälp.
  Tommy – skatteverkets datorer larmar ibland vid udda transaktioner, de begär in 10 största fakturorna och huvudboken. Sen dröjer det några månader och man får ett papper tillbaka att de är ok med det, ska det utomlands med andra skattemyndigheter dröjer det ändå längre. Begär de in alla 176 fakturor verkar något vara skumt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s