Stentorsk på pensionen? Jag har ett förslag!

Det nya pensionssystemet som trädde kraft år 2000 bygger på hela livets arbetsinkomster. Kvinnor och män tjänar i genomsnitt betydligt olika mycket under en livstid, inkomster som är pensionsgrundande och bestämmer därmed hur mycket du får i plånboken efter din pensionsdag.  Att män och kvinnor tjänar olika mycket när samma jobb utförs är naturligtvis oacceptabelt och kräver en omedelbar förändring. Men det finns andra faktorer som gör att vi har olika mycket inkomst och därmed olika stor pension.

När två personer träffas och blir kära så resulterar det inte sällan i att de två blir tre, fyra eller fler. Man bildar familj. Som alla vet så behöver barn tas om hand från dag ett och många år framöver, på heltid eller delar av dagen. Den här tiden när vi har hemmaboende barn i våra familjer påverkas vår ekonomi i nutid, men inte minst våra framtida pensioner.

Vi kan ju konstatera att det är fler mammor som är hemma längre med barnen och fler mammor jobbar deltid så länge barnen är små. Det blir färre pengar i plånboken när pensionsdagen inträder. Det är ett problem. I en familj där föräldrarna lever ihop är man två om föräldraskapet och om den ena parten tjänar mer och ska göra en jobbkarriär så kanske den andra parten inte alltid tvingas, men kanske föredrar att vara den som går ner i arbetstid för barnens skull. Det hävdar jag att varje familj ska få avgöra själva. Men här finns en framtid som man ofta inte ser.

Vad händer om den karriärssugna partnern som tjänat en bra slant under parets livstid ihop, begär skilsmässa när pensionsåldern nalkas? Jo, den som jobbat deltid och tagit hand om de gemensamma barnen har ingen möjlighet att skapa sig en högre pension och får inte del av sin partners pension som denne inte hade kunnat tjäna ihop till om inte den andra partnern ställt upp på det. Man är stentorsk!

För att vi ska få jämställda pensioner borde föräldrar med gemensamma barn få pensionsgrundande poäng på den totala gemensamma inkomsten så länge som man är försörjningsskyldig till sina barn.

Om vi även tänker oss att föräldrapenningen som betalas ut skall tillsammans med utbetald lön vara lika stor oavsett vem som är hemma med barnen skulle det resultera i att inkomstbortfall inte skulle styra vem som är hemma med barnen.

Det finns säkert en hel del negativa konsekvenser av mina tankar men jag tycker det är värt mer än en tanke. Vad tycker du?

2 tankar på “Stentorsk på pensionen? Jag har ett förslag!

  1. Som stockkonservativ kärnfamiljsvurmare finner jag förslagen intressanta. Jag skulle vilja likna en familj vid ett företag, eller kanske till och med en fusion mellan två företag. Oavsett om de två parterna vill dela på alla sysslor, utgifter och vinster, eller om de vill specialisera sig på olika nischer, så skall de få göra det utan att utomstående bestämmer fördelningen. Och inför en eventuell klyvning av företaget så bör det bestämmas i förväg hur en delning av företaget skall ske.

    Lite luktar det väl av det fula ordet ”sambeskattning”? Vilket jag gillar, jag tycker familjen är en enhet.

    En fundering jag har är hur framtida intäkter skall värderas. Om en part tagit hand om marktjänsten, och därmed gjort det möjligt för den andra parten att göra en lukrativ karriär, hur delas då de förtjänster som görs *efter* uppbrottet? Jag kan faktiskt tänka mig en överföring av både lön och pensionspoäng från karriäristen till den hemmavarande livet ut. Vilket kanske skulle få folk att tänka till lite innan de lovar ”till döden skiljer oss åt”.

    Sen har vi det som är viktigare än pengar och karriär: barnen. Skall här den som stannat hemma med barnen få ensamrätt till dem, eller delas det lika? Jag är för det senare, med delad vårdnad och ansvar för barnen. Detta helt oavsett eventuella äktenskap.

    • Ja, det finns säkert massor med aspekter man får ta hänsyn till. Men precis som du säger så tycker jag att familjen är en enhet, där vi ska få välja vem som är hemma mer eller mindre med barnen, men det ska givetvis inte då vara en pensionsfälla för en av parterna, vilket det är idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s