Det hade kunnat vara just du som satt på filten utanför ICA

Utanför ICA ligger en hopvikt filt. Den är blå och rätt så sliten. Bredvid står en pappmugg med några kronor i. Just nu sitter han inte där, men sen en tid tillbaka så befinner han sig sittande där på filten, varje dag, hela dagen. Han hälsar var gång man går in i affären och var gång man går ut. Han har samma kläder var dag.

En dag när det blåste nåt otroligt så blåste en hel del saker ner från stället som står utanför affären. Det var lite badleksaker inför stundande baddager i början av sommaren. Alla gick förbi och brydde sig inte. Men han reste sig från filten och plockade upp sakerna, ställde tillbaka de i stället och nickade ursäktande till mig när jag gick förbi. Han verkar varken elak eller arg på något sätt.

På 80-talet reste jag väldigt mycket både till Asien, USA och södra Europa och inslaget av tiggare fanns i större och mindre mängd överallt. Framförallt i New York där satt män, kvinnor och barn i alla åldrar och nationaliteter, i var och varannan gathörna. Det var en fattigdom som bara fanns där liksom, det var en vardag för de som tiggde och alla invånare i staden. Som turist så kändes det ovant och det väckte en känsla av hjälplöshet. Men jag såg aldrig någon sparka på tiggarna, eller spotta, än mindre kasta brandfacklor eller bomber på dem. Däremot såg jag en enorm hjälpsamhet i form av soppkök och välgörenhetsinsamligar. Och en och annan som la en slant i koppen som stod bredvid.

Han, på filten utanför ICA, är en sk EU-migrant, eller tiggare som han också kallas. Han är ett nytillkommet vardagsinslag på vår lilla ort med drygt 1100 invånare. Han väcker något, en känsla som är svår att sätta ord på, men visst handlar det om att vi får se fattigdom så påtagligt nära. Vi är inte vana vid det, vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det. Jag struntar egentligen i om han är rom eller inte, om han är offer för organiserat tiggeri eller inte, om han tagit sig hit på egen hand eller i grupp med andra. Men jag kan inte strunta i det faktum att det är en människa, av kött och blod, som är oerhört fattig och söker få en möjlighet att överleva. Om han kan leva på de få kronor som ligger i muggen vill säga.

Jag har gett honom några kronor ibland. Jag är en nyfiken person och skulle egentligen vilja veta lite mer om honom. Vem är han? Var kommer han ifrån? Har han en familj någonstans? Varför har han sökt sig till vår lilla ort? Har han haft något jobb i sitt hemland?

Jag har inte frågat. Varför vet jag inte, men kanske jag är rädd för att svaren ska bekymra mig ännu mer än ovissheten om varför han faktiskt sitter där, varje dag. Men frågar du inte får du inga svar.

Så här ser det ut i många städer och orter i Sverige idag, vi konfronteras med en fattigdom som vi inte känner igen. Många hanterar det med ilska, aggression och ignorans samtidigt som många försöker hjälpa. Vi kan inte förbjuda fattiga att be om hjälp, vi kan inte göra skillnad på fattiga romer eller fattiga icke-romer. Vi lever i en tid när främlingsfientligheten växer sig starkare, inte bara här hemma i Sverige utan på många andra håll i världen. Vi hör dagligen att ”inget parti tar tag i integrationen och migrationen, förutom DET partiet då”, vi kan inte ”låta det svämma över med invandrare”, vi kan inte ”släppa in flera miljoner om året”, ”släng ut tiggarna”. Det finns partier som tar i frågan, Centerpartiet gör det, kolla filmen med Johanna Jönsson eller länken på Centerpartiets hemsida. Kanske det inte är ditt sätt att lösa denna utmaning, men nu kan du åtminstone ta diskussionen och inte påstå att ingen annan gör något! Det finns problem vi måste lösa, men inte genom att stänga gränserna. Sluta ducka och vänta på att ”någon annan ska”!

Jag är inte så lite rädd för de främlingsfientliga krafter som växer i samhället, de syns och hörs inte minst på de sociala medierna. En obehaglig utveckling, en utveckling som även vår historia kan vittna om, men som många har glömt. När 50 miljoner människor är på flykt undan krig och förtryck, när människor söker sig till andra länder än sina hemländer för att de inte är välkomna p g a sitt ursprung – HUR kan man stå och önska att gränsen stängs då och människor kastas ut ur landet?

Det hade kunnat vara ditt barn som du skickade på en båt över medelhavet. Det hade kunna vara din mamma som blev våldtagen och torterad. Det hade kunnat vara just du som satt på filten utanför ICA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s