Vänd systemkollapsen till en möjlighet!

Jag möter de nästan dagligen. De som kommit till vårt land för att söka skydd, börja ett nytt liv och skapa en framtid för sig själv, sin familj och sina barn. Ett liv bortom sönderbombade hus, terror, våld och våldtäkter. De som har kommit hit efter en lång vandring genom flera länder, båtresor i gummibåtar över haven, inlåsta i läger och attackerade av vakter med tårgas och skjutvapen, utnyttjade, rånade och våldtagna. En tillvaro som vi endast sett på TV eller på bild och inte ens kan föreställa oss vad de upplevelserna betyder för resten av ens liv. Ja, det här har ni alla hört förut, och läst förut. Men det är ingen påhittad saga, det är verklighet för de som kommer så det tål att upprepas.

Och nu är de här, de är många som kommit hit. Men har de kommit för att sitta på sängkanten och håva in bidrag i flera år? Har de kommit för att suga ur vårt välfärdssytem, kräva bostäder och skola?

Jag möter många av de nyanlända nästan dagligen. Ingen av de jag har mött än så länge är nöjd med att sitta inne på ett flyktingboende och lyfta bidrag. De är naturligtvis tacksamma, det är det inget tvivel om. Men de vill så mycket mer.

Jag läser idag på Facebook om killen jag lärt känna som idag fått sitt godkännande i svenska språket från SFI. Tack och lov så har han i den kommunen han bor fått läsa på SFI från början, en stor vinst. Fem månader tog det honom att lära sig språket. 5 månader!! För att han ville, för att han var motiverad, för att han precis som många andra inser att utan språket så blir han sittande. Han vill helst fortsätta studera på gymnasiet och sen läsa medicin. Men han får inte gå gymnasiet för han är nitton år. 

Jag träffar de två papporna från Syrien som varit här drygt ett år. De kan inte så bra svenska för de har precis fått sitt PUT och först nu får de börja lära sig språket. Såna är reglerna i den kommun de bor i. Det tar tid allting tycker de, först vänta på tillstånd eller avslag, SEN lära sig svenska på SFI, sen söka jobb för att spara pengar så att deras barn och fru kan komma hit. Familjerna sitter fast i flyktingläger i Libanon och Turkiet och har suttit fast där i drygt ett år. De kommer bli kvar där säkert ett år till innan de får möjlighet att komma hit. De två papporna är kläddesigners och hade egen fabrik i Syrien. Deras fabriker finns inte kvar. Men deras kompetens och erfarenhet finns kvar. Ingen har ännu frågat efter den.

Jag träffar ungdomarna från Afghanistan som vill ha ett sommarjobb. Vi erbjöd de en dag  i veckan att jobba i trädgården, klippa gräs, kratta, rensa ogräs osv. Det ville de gärna. Men efter flera månaders fram och tillbaka så inser vi att det är stort systemfel. Killarna har inget ID, de äger inget. Då får de inte AT-UND (tillstånd att jobba under asyltiden). De har efter snart 8 månader i Sverige inte fått sitt LMA-kort heller, deras asylutredning är inte påbörjad. Detta och avsaknad av ID-handling sätter stopp för sommarjobb där de kan tjäna sina pengar istället för att få den dagpeng de nu får.

Jag träffar pappan med sin lilla dotter som är 8 år. De kom till Sverige i dec 2014. De har bott på flyktingförläggning hela tiden och inte gjort någonting. Jo, flickan har fått gå i skolan och har lärt sig lite svenska. Men pappan har väntat, och väntat och nu när hans PUT kommit så kan han hoppas på att få hit sin älskade fru och mamma till flickan som de inte träffat på över 20 månader. I mars 2017 tror de att hon kommer. Undrar om flickan känner igen sin mamma som idag finns kvar i Syrien? 

Det finns så mycket hat och misstänksamhet mot dessa människor som visar sån tacksamhet och vilja att skapa ett liv på egna ben i sitt nya land. De vill inget hellre, men våra fyrkantiga system sätter stopp för deras vilja. Istället försätter systemet dessa människor i en hopplös väntan på besked, hopplösa trösklar som är omöjliga att överträda och ett förbannat bidragsberoende som kostar enorma pengar. DET är systemkollaps i stora mått. Våra system måste snarast förändras så att vi tar tillvara den vilja, kunskap, energi och entreprenörskap som dessa människor bär med sig, innan de tappar allt. Mina exempel ovan är ju bara några av alla hundra tusen som finns.

Nuvarande system skapar en del av det hat och den misstänksamhet som gror då man ställer grupper mot varandra och ser enbart problem, när man bara pratar om att ”få folk i arbete” men systemen inte blir upplåsta och politiker och myndigheter inte ser möjligheterna.

  • Låt asylsökande få jobba och slippa vara bidragstagare.
  • Låt asylsökande få lära sig språket på en gång, det skapar snabbare integration.
  • Korta asylhanteringstiden så den blir human.
  • Inventera kunskap och kompetens vid ankomst till Sverige och påskynda ett valideringssystem för de flesta yrken.

Förutom systemförändringar så är behovet av bättre förutsättningar för företagen att anställa fler en stor nödvändighet. Den som inte inser att vad plånboken på ett företag kan erbjuda är det som styr antalet anställda behöver tänka om. Nu står ett helt näringsliv, där vi i många branscher saknar kompetent personal, och är beredda att göra en insats. Så låt oss då! Lyssna på näringslivet och skapa bättre förutsättningar för fler jobb. Inom en snar framtid så kommer vård, skola och omsorg i Sverige att ha stora behov av arbetskraft. Men så, sätt igång och inventera och validera nu. Inte om ett eller två år. Nu! Det som man kallar systemkollaps kan man med rätta verktygen vända till möjligheter för hela landet, en idé är att använda sig av de  entreprenöriella popcornhjärnorna som man kan finna inom företagsvärlden.

Där ser man möjligheter i stället för problem. Alla skulle vinna på det.

2 tankar på “Vänd systemkollapsen till en möjlighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s