Gästgivardagboken fredag 07 juli

Dag 1 En företagares veckodagbok.

07.30 ringer klockan. Jag sover så länge jag kan, kanske jag t o m snoosar en stund. Men nej. På med kläder och iväg till köket som ligger på andra sidan dörren om vår lägenhet. Ibland är det en stor fördel med att bo på jobbet. Stekbord på, bacon och eggröra fixas till gästerna som börjar frukost kl 08.00. Maken är redan i full gång sen kl 07 med frukosten.

08.00 Tända lite ljus, kaffedoft och nybakade frallor. Nu kommer de, en efter en. Vi småpratar med gästerna.
– Har ni sovit gott?
– Vad ska ni hitta på idag?

09.00 ca Jag lämnar matsalen och går hem till hunden och fixar lite mat till henne. Hon är en sömntuta som gillar att snooza länge. Vi tar en vända ut i växthuset där tomater, chili, paprika, gurka, citron, lime, melon och bönor står på tillväxt. Tjuvar lite tomatblad och vattnar. Jag passar på att sätta mig där en stund och njuta av den tropiska värmen under tomatplantorna samtidigt som jag går igenom mailboxen. Svara på bokningsförfrågningar av hotellrum och bord, kollar bankkontot och fakturor som ska betalas.

10.15 Jag går tillbaka till matsalen för att hjälpa till att duka undan frukosten och disken från gästerna. Jag och Johan (maken och kollegan) pratar lite om hur kvällens bokningar på hotellet ser ut. Städpersonalen A & S har anlänt och de tar vid för att iordningställa rum till nya gäster som anländer ikväll. SH anländer också och tar vid med fönstermålning som vi påbörjat. Ett 1700-talshus med 3 längor i 2 våningar har alltid nåt som ska renoveras.

11.00 Jag tar med mig 3 hinkar ner i trädgårdslandet för att plocka de bär som nu mognat. Vinbär, hallon och jordgubbar. Underbara bär! Jag väntar tålmodigt på krusbären som nog mognat om någon vecka. Vi gör sylt, chutney och saft allt vi förmår, det är så häftigt att kunna servera från det vi odlat själva.

12.15 Varuleveransen kommer. Avbryter mitt bärplockande för att ta emot varorna som ska in i kylar, frysar och torrförråd. Prickar listan för att se att allt kommit med.

13.00 Går in till kontoret för att göra dagens ”att-göra-lista” till köket. Slänger i mig en kopp kaffe till.

14.00 Kökspersonal M & E kommer. Vi går igenom vad som ska preppas inför kvällen, fördelar arbetet så att vi är klara till 17 när vi öppnar. Jag drar i gång fiskröken och lägger på de nyfiskade aborrarna som vi fick levererade direkt från Ringsjön igår. Jag tar en stund till på kontoret, svarar på lite fler mail och gästrecensioner på bokningssajterna. Kör samtidigt en tvättmaskin med kökshanddukar.

14.30 Tar på mig prommisskorna och tar med min fyrfota prickisälskling på en promenad. Jag rensar tankar, sorterar tankar och får alltid massa idéer när jag tar mina promenader. Det är ofta enda stunden på dygnet som jag lämnar gården under högsäsong.

15.30 Snabbt ombyte till vita jacka och rutiga byxor och in i köket för kvällstjänsten. Men först 2 medarbetarsamtal med en nyanställd samt en som jobbat ett tag. Mellan samtalen ska personalmaten lagas, idag blir det träning för en av de nyanställda att laga den ständiga fredagsmaten och skånska nationalrätten äggakaka. Vårt Swedish Fika till hotellgästerna ska ut också. Vi äter och samtidigt skriver jag intyget på en sommarjobbare som jobbar sista dagen, en ungdom från skolan som kommunen ordnar sommarjobb till. Ett bra sätt för ungdomarna att få en inblick i arbetslivet. Johan tar några incheckningar till hotellet, mitt i maten.

17.00 Vi öppnar för kvällen. Jag tar mig ner i trädgårdslandet för att plocka örter och ätbara blommor för dekoration av kvällens tallrikar. Fullbokat hotell så vi kan nog räkna med matgäster. Visar vår nyanställde köksbiträde hur han ska rensa de nyrökta abborrarna och rödingen. Vi går igenom så att preppen i köket är klar, att frukosttallrikar är förberedda till morgondagens frukost, att müslin, nötter och annat är påfyllt, att frukostmatsalen är påfylld med bestick och porslin, att borden är torkade och snygga. Jag själv har missat en viktig detalj. Skulle ju lägga in grissidan i ugnen i morse, det är försent nu så vi får hålla tummarna att det vi har räcker under kvällen. Lite mycket i huvudet gör att det rinner över ibland.

21.00 Köket stänger för kvällen. Grissidan räckte nätt o jämt, avskyr när det tar slut för att jag missat. Vi går igenom vad som behövs inför morgondagen. Jag har personal i köket kvar så jag överlämnar städningen med varm hand. Det finns kvällar då jag är ensam själ i köket så jag hoppar den biten ikväll. Soffan, en Netflix-serie en stund, en fotvärmare till hund. Hör redan hur kudden viskar …. och känner att de här 14 timmarsdagarna tar hårt. Nåja, bara 45 dagar till nästa lediga dag!

Läs om varför jag skriver denna dagbok

Dag 2. En företagares veckodagbok

Dag 3 En företagares veckodagbok

 

8 tankar på “Gästgivardagboken fredag 07 juli

  1. Pingback: Företagarföraktet i högsommarblom | jeanette bohman

  2. Pingback: Lördag 08 juli | jeanette bohman

  3. Pingback: Tänk om vi alla lägger ner våra företag då? | jeanette bohman

  4. Pingback: Söndag 09 juli | jeanette bohman

  5. Pingback: Dagboken måndag 10 juli | jeanette bohman

  6. Pingback: Dagboken 11 juli | jeanette bohman

  7. Pingback: Dagboken onsdag 12 juli | jeanette bohman

  8. Pingback: Lagbrytare flera gånger varje dag – nya lagen om personalliggare | jeanette bohman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s