Min lön – 42 kr i timmen

Gästgivaragboken fredag 14 juli – en företagares vardag och verklighet.

07.00 Gårdagens superrusch känns. Sömnen blev inte så djup, kroppen värker lite här och där, lite magklumpar eftersom det är soprent i kylarna vilket innebär en lång dag. Men först frukost som vanligt. Vi surrar lite med gäster innan de åker och det värmer när vi blir uppskattad för att vi gjort denna gård till vad den är idag. Som ni säkert förstår så har det krävt en mängd timmar och kronor.

09.00 Johan och jag diskar upp den mesta av frukostdisken, vi vill inte riskera det lilla kaos som uppstod igår. Eftersom en i personalen var sjuk igår så släpade allt efter lite hela dagen och när klockan slog fem så blev det lite kaos.

10.00 Hunden vill ha mat, hon har funnit sina vänner hos våra australienska besökare! Växterna i växthuset vill ha vatten och grannens katter vill ha både och. Jag tar min annorlunda matrunda och tar med mig några gurkor från grannens enorma gurkplanta. Kändes som när vi var små och vi ”pallade” morötter på byn 🙂

11.00 Slår igång fiskröken. Vi ska röka abborre, röding och lax. Det finns inte så mycket som ett litet fiskben kvar efter gårdagen 🙂

14.00 M & E anländer till köket. Jag är så fruktansvärt trött så jag tar 1 timmes paus och går faktiskt och lägger mig. Det är fredag kväll, jag måste piggna till. Sonen kommer in och berättar att bilen pajat. Men va f_n, jag som slutbetalade den för 2 veckor sedan. Den ironin!!

16.30 Personalen äter middag och det blir som vanligt en massa skratt. Idag så var vi en samling människor från Sverige, Eritrea, Portugal, Syrien, Afghanistan och våra vänner från Australien. Underbar språkhumor uppstår!

22.00 Det tog fart igen ikväll, dock inte den kaosartade varianten som gårdagen. Jag tycker det är så skönt att M börjar få mer koll på bitarna i köket så jag kan faktiskt lämna rummet utan att kaos uppstår, eller det är ett annat sätt att säga att jag vågar släppa på ansvar. Det bådar gott. Jag har fått lite kul feedback på senaste veckans dagbok så kanske att den fortsätter i någon form. Men jag lovade ju att vi skulle räkna lite i slutet också. Inte speciellt spännande, men jag har lovat.

Som vi kan se så är vi aktiva ca 15-16 timmar per dag i företaget, varje dag i veckan. Vi kan räkna bort i snitt 2 timmar per dag då jag matar hund, promenerar hund (vilket andra lyckligtvis dock skött denna vecka), vilar lite, fikar en stund på verandan osv. Det slutar då med en arbetstid på 13 timmar per dag, 7 dagar i veckan vilket blir 91 timmars arbetsvecka under en tid av ca 5 månader per år, resten av året ca 50 timmarsveckor.

Vi tar äntligen lön varje månad, på 15:e året är det möjligt, verkligen ingen hög lön men vem har tid att spendera?! En månadsarbetstid i högsäsong är 390 timmar, i lågsäsong 215  vilket ger en timlön på 42 kr. Före skatt. Ja, vi äter såklart på jobbet varje dag, vilket vi förmånsbeskattas för varje år.

Då undrar du såklart varför vi inte anställer ännu fler, särskilt som det är så otroligt mycket att göra under högsäsong? Vi måste spara i ladorna för den tiden på året då vi enbart har kostnader och nästan inga intäkter samt att vi själva ska ha lön då vi nästan uteslutande jobbar själva med allt under lågsäsong. El, värme, vatten, försäkringar, myndighetsavgifter, renoveringar och underhåll ska ju betalas även under lågsäsong. Vi behöver vara lediga ett par veckor om året, då måste vi stänga.

Jag skulle gladeligen dela med mig av min arbetstid om det vore möjligt, klart att jag inte anser att någon ska ha 42 kr i timmen. Vi kan dock konstatera att kostnaden för att anställa fler är för hög för oss, och kostnaden innefattar inte bara lön utan arbetsgivaravgifter och försäkringar. Jag är helt övertygad om att vår situation inte är unik bland småföretagare på något vis. Men ingen vågar prata om det, för att det förfärliga företagarföraktet och besserwisserkommentarerna regnar över en som småsten. Att jobba så mycket och tjäna så lite och hela tiden få höra ”skyll dig själv” är ingen småföretagare förtjänt av.  Alla de som är helt övertygade om att vi gör fel, har fel affärsidé och att det är ju så enkelt som att bara lägga ner, de har nog aldrig varit i närheten av tanken att skapa något själv. För det gör ju någon annan åt dem. Men visst, vi är nog lite idioter som ändå älskar att göra det vi gör!

1 tanke på “Min lön – 42 kr i timmen

  1. Pingback: Småföretagare är ett folk för sig | jeanette bohman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s