Gästgivardagboken onsdag 19 juli

En företagares dagbok med vardag och verklighet

07.30 Som att skrapa seg kola från en plåt. Ungefär så kände jag mig i morse. Nej, jag är inte morgonpigg alls, har aldrig varit och kommer förmodligen aldrig att bli. Men även den här morgonen lyckades jag få äggröra och bacon på bordet till kl 8. Prick.

När jag skriver varje dag om mina matrundor, mina kökstimmar, personalmat, odlingar och inköp av mat så inser jag vilken mattant jag är. Allt jag gör handlar om något vi stoppar i oss. Att laga mat ger ändå många stunder att fundera och det är väl tur. När jag gör menyer så brukar det heta bland personal och grannar ”nu går hon i köket och funderar”. Ja, så är det, jag funderar på vad som passar ihop, hur ska vi tillaga det, hur ska vi servera, hur ser logistiken ut och framförallt var köper jag råvarorna. Sen handlar jag, testlagar, ändrar lite och kör ut det på menyn. Lätt som en plätt.

10.00 Kort om personal i städet idag igen så jag tar disken och städar ut frukostrummet. Känner hur det klumpar ihop sig idag, måste hinna med pappersjobbet också. Och den där statistiken som SCB ska ha in varje månad senast 5 dagar efter månadsskiftet. Här tar man ingen hänsyn till småföretagare som redan jobbar skiten ur sig eller att det är högsäsong. För alla har väl bara en knapp att trycka på så är det klart. Not, inte vi. Inte många av de små boendeanläggningar som finns. Ja, jag är sen, det är den 19:e idag och jag ska försöka.

11.00 Hade glömt om inte min kalender ringt mig. Ett möte med ett par som bokat ett större arrangemang i augusti. En timmes planering så har vi väl satt det klart. Avhämtning av en buffé på 35 personer kräver lite logistik i kylarna, speciellt i högsäsong. Vi löser det.

13.00 Yngste sonen tittar förbi hemma innan han drar ut på sitt sjöjobb i några veckor. Jag hinner faktiskt knappt prata med honom.

Bokföring, betala våra leverantörer, baka bröd, fixa såsen, lämna instruktioner i köket. Det går i ett.

17.00 Ölprovning med Klackabackens bryggeri idag och då passade solen på att titta fram och göra trädgården varm och mysig. Trädgårdsöl.

IMG_1432.JPG

Ikväll har vi riktigt tur i oturen. Gäster beställer 1 flaska Lealtanza Gran Reserva 2000. Korken går av! Det enda sätt jag kunde fixa den var att trycka ner korken och så kan man inte göra framför gästerna så vi plockar fram en ny flaska. Den korken glider ur. Puh! Men då återstår för oss andra att smaka på den andra flaskan och den är gudomlig! Det blir en skön AW ikväll. Varmt. Fantastiskt vin. Växthuset.

IMG_1433.JPG

Statistiken får vänta en dag till. Jag tänker njuta av den här kvällen. Man vet aldrig när nästa kommer!

Dagens fundering: Semesterlagen säger 4 veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Då har jag alltså 15 års sommarsemester innestående. Det blir 60 sommarveckor. Om kostnadsläget för att anställa vore annorlunda kanske det vore möjligt med kanske en veckas semester under den svenska sommaren. Vi småföretagare borde då kanske rimligtvis få vår pension ett par år tidigare då?  Vore inte det en rättvist urbra idé?

Tack för idag, dag 24 av 56 i detta arbetspass.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s